7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sarıkamış şehitleri anılıyor

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR

Atatürk Üniversitesi, Erzurum Valiliği, Şenkaya Dayanışma Grubu ve Antalya Giresunlular Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin ortaklaşa organize ettiği “Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı” kapsamında üç günde Doğu Anadolu’daki şehitlikler gezilecek ve açılışlar yapılacak.

Kalp Cerrahi Prof. Dr. Bingür Sönmez’in öncülüğünde uçakla Erzurum’a gelen konuklar önce Erzurum’un Kahraman Çocukları Anıtını ziyaret etti.

Sönmez, 1. Dünya Harbi’nde, Köprüköy’deki ordu birliklerinin iaşelerinin temininde ve malzemelerin cepheye naklinde sorunlar çıktığını, Vali Tahsin Bey’in yaptığı organizasyon sonucu, yaşları 13-17 arasında değişen yüzlerce çocuğun sırtlarına yüklenen 20-30 kilo ağırlığındaki erzak ve mühimmat çuvallarını, karın ve kışın şiddetli yaşandığı Aralık ayı içerisinde, şehre 11 kilometre mesafedeki Deveboynu’na götürüp büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneği sergilediklerini söyledi.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise konuşmasında, 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşanmış tarihi olayların izini sürmek ve öyküsünü dinlemek için Erzurum’a gelen konuklara teşekkür etti. Gezip göreceğiniz yerlerde “Dramlara şahitlik edeceksiniz” diyen Vali Öztürk, “Bu yaz günü, başka seçenekleriniz varken, Erzurum’a gelmeniz ve bölgemizdeki şehitlikleri gezme iradesini ortaya koymanız önemlidir; bunun için hepinize bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da, Erzurum’un tarihsel özelliklerinden söz etti. Rektör Koçak, “Erzurum, tarihi bir şehirdir. Tarihi İpekyolu üzerinde olması da ayrı bir özelliğidir. Cumhuriyet Devrinde olduğu gibi, Osmanlı döneminde de milletimizin kaderini ilgilendiren pek çok tarihsel olaya Erzurum ev sahipliği yapmıştır,” değerlendirmesini yaptı.

Koçak, “Şu anda, rölyefi önünde bulunduğumuz, Birinci Dünya Harbi’nin cepheye malzemeye taşıyan kahraman çocukları gibi, bu şehir, Nene Hatun, Kara Fatma gibi daha pek çok yurtsever insanı bağrında barındırıyor,” şeklinde konuştu.

Heyet, daha sonra Köprüköy’e geçerek buradaki “Köprüköy Sarıkamış Harekâtı Şehitleri Anıtı”nı ziyaret etti.

11 Temmuz’a kadar devam edecek program kapsamında katılımcılar, Sarıkamış, Kars, Narman, Oltu, Şenkaya ilçelerinde çeşitli şehitlilikleri ziyaret edecek ve açılışlara katılacaklar.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2010 Cumartesi 10:20:00
Güncelleme :10 Temmuz 2010 Cumartesi 10:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?