4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

“Şehir ve İnsan” konferansı yapıldı

Erzurum Türk Ocağı Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantılarının bu hafta konuğu Şair ve Yazar İsmail Bingöl oldu. “Şehir ve İnsan” konulu konferansta konuşan Bingöl, günümüzün şehirleri ve geleceğe bırakacağımız şehir kavramını anlattı.

Şehir ve insan arasındaki ilişkilerin bozulmasının, medeniyetin kaynağı olan şehirleri olumsuz olarak etkilediğini anlatan Bingöl, Günümüz insanının, şehirlerde sadece yaşamaya çalıştığını ve şehir kavramı üzerinde çok az kafa yorduğunu, bir şehirde olması gereken estetik mimari anlayışı terk ettiğini söyledi.

Şehirlerimize giderek medeniyetin beşiği olma vasfını kaybettirdiğinden söz eden Bingöl, daha sonra şunları söyledi; “Şehrin dışında oluşturulan yeni yerleşim merkezlerinde, şehir kimliğine hizmet edecek bir mimarî tarz ortaya konamadı. Sokakları ve evleri hiç bir estetik kaygı taşımadan inşa edilen bu kentlerde, her şey birbirinin aynı. Farklılığın zenginliği yok buralarda. Fakat, en azından, şehir içinde sökülen ve kooperatifçilerin insafına terk edilen yerlerde, bununla ilgili hassasiyet gösterilip, mimarî açıdan daha estetik binalar yapılması sağlanamaz mıydı? Sadece adı "ev" olan, beton ve demir yığını evler yerine daha "ev gibi evler ", içinde "huzurun at koşturduğu mekânlar" yapılamaz mıydı? Ki, buranın "eski" bir şehir olduğunu ispatlama çabasına gerek kalmasın. Çünkü mimari ve diğer bütün sanatlar, estetiğin daha ileri ve zengin örnek ve uygulamalarla yaşama katılmaları, şehir adına üstün bir kazanımdır. Şehirli olmak sanayi öncesi toplumların anladığı "zarif, soylu, kültürlü, anlayışlı, düşünceli, kibar, duygulu" gibi anlamlara gelmiyor nicedir. Bu şehirler artık sevgi, iman, düşünce, kültür, bilinç gibi insan fıtratında bire bir karşılıkları olan hassasiyetleri ne üretiyor ne de çoğaltıyor. Şehirlerimiz ve buralarda yaşayan insanlarımız, kısaca hepimiz adına üzülmemek elde değil. Ve bir şehir kaybedildiğinde; onu geri getirmek mümkün değildir.”
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 11:16:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?