6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sendikalardan SSGSS'ye hayır

Türk İş’e bağlı sendikalar Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun tasarısının (SSGSS) önemli sorunlarının olduğunu ve sistemin sürdürülebilirliği için bu sorunların çözüme kavuşması gerektiğini söylediler.

Türk İş 9. Bölge Temsilciliği’nde bağlı sendikalar adına konuşan Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç,düzenlediği basın toplantısında, SSGSS’ye hayır dediklerini ifade ederek, "Bugün aylık prime esas kazanç alt sınır dikkate alınarak hesaplandığında, işçiler ile kendi hesabına çalışanların emekli aylıkları 203 YTL’ye düşecek, devlet memurlarının emekli aylıklarının alt sınırı 696 YTL düzeyinde olacaktır. İşçiler kendi hesabına çalışanların muayene ve tedavi olmak için katılım payı öderken memurlar ödemeyecektir.” şeklinde konuştu.

Sigortalılar arasında hak ve yükümlülüklerde birliktelik sağlanmamasının adalet duygusunu zedelediği gibi sigortalıların sisteme olan güvenini de azaltmakta olduğunu belirten Gözgeç; şunları söyledi: “Reform adı altında yapılan düzenlemelerin amaçlarından biride norm ve standart birlikteliği sağlamaktır. Değişiklik tasarısı ile devlet memurlarının mevcut konumlarının muhafaza edilmesiyle ortaya çıkacak faturanın işçiler ile kendi hesabına çalışanlara çıkarıldığı izlenimi verilmektedir. Muhtaçlara bağlanacak malullük aylığı ile ölüm aylığında aranacak prim gün sayısı işçilerde 900 günden bin 800 güne yükselmektedir. Buna karşın memurlar için 3 bin 600 günden bin 800 güne indirilmektedir.Yatan hastalarda da katılım payı alınmasını ön gören tasarıda istisna diye adlandırılacak hastalıklardan protokol bedelinin 3 katı tutarında fark alınması öngörülmektedir. Fiili hizmet zammından yararlanmakta olan basın mensuplarının, uçuş personellerinin kaynakçıların posta dağıtımcılarının bu hakları ortadan kaldırılmaktadır.Tasarı çalışanlar arasında “işçi”- “memur” kendi hesabına çalışanlar ayrımına,ayrı bir grup olarak yeni memur da ilave etmektedir. Çalışanlar arasındaki ayrımı daha da büyüten SSGSS, haklarımızı geriye götüren sistemin sorunlarını çözmeyeceği tüm kesimlerce ifade edilmektedir. Tasarıya geçit vermeyeceğiz.”

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 18:52:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?