7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

SGK'dan emeklilik açıklaması

Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Hulusi Bumin, değişen yasalarla birlikte emeklilik şartları hususunda merak edilenleri cevapladı.

Bumin, kanunun yürürlük tarihinden önce hizmet akdi ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar ile kamu görevlilerinin yaşlılık ve emeklilik aylığına hak kazanma şartlarını belirterek, şöyle konuştu:

" Kanunun yürürlük tarihinden önce (30 Nisan 2008 ve daha önceki tarihlerde) işe başlayan sigortalılar (SSK ve Bağ-Kur) ve göreve başlayan kamu görevlileri (Emekli Sandığı) ile 2925 sayılı Tarım İşçileri Sigortalar Kanunu ve 2926 sayılı Tarımsal Faaliylerde Kendi Nam ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar Kanununa göre sigortalı olanlar için mevcut kanundaki şartlar geçerli olacak. Dolayısıyla bunların kazanılmış hakları korunacak. Buna göre; 1999 tarihinden önce işe girenler ilgili kanunlardaki geçiş hükümlerine tabi olacaktır. 1999 tarihinden sonra işe girenler de kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında emekli olacaklardır. 30 Nisan 2008 tarihinden sonra işe başlayan sigortalılar ile göreve başlayan kamu görevlileri için 5510 sayılı kanunla belirlenen emekli olma şartları geçerli olacaktır. Buna göre; 2036 yılına kadar tüm statüler için aylık veya emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için de 65 olarak eşitlenecektir. Ancak, prim ödeme gün sayılarını doldurmuş olanlar prim ödeme gün sayılarını doldurdukları tarihte geçerli olan emekli yaşı dikkate alınarak emekli olacaklardır. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan ve kamu görevlisi sigortalıları için prim ödeme gün sayısı 9000, hizmet akdi çalışan sigortalıların ise 7200 olacaktır. "

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:05:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?