8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Sıcak hava arılara ölüm getirdi

SICAK HAVA ARILARA ÖLÜM GETİRDİ

Erzurumlu arıcılar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının arıların ölümüne sebep olduğunu belirterek, ilkbaharda kovanı dolduracak canlı arı bulmakta zorlanacaklarını ifade ettiler.

Sıcak giden havalar, arıların ölümüne neden oldu. Oltu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Şerafettin Akçay, arı ölümlerinin nedenini kış şartlarının gecikmesine bağladı. Arıların havaların sıcaklığı nedeniyle faaliyetlerini sürdürme isteğinin ölümlerine neden olduğunu aktaran Akçay, "Havaların sıcak oluşu arıları kovan dışına çekiyor. Bal için kovan dışına giden arıların büyük bölümü geriye dönemedikleri için ölüyor. Gölgeye konan arılar, havanın serin olmasıyla birlikte konduğu yerden kalkamayarak olduğu yerde ölüyor" dedi.

Oltu ilçe merkezi ve köylerindeki arıcılar da havaların sıcak olmasının arılara ölüm getirdiğini belirterek, ilkbaharda kovanı dolduracak canlı arı bulmakta zorlanacaklarını ifade ettiler. Havaların sıcak gitmesinin arıları çalışmaya teşvik ettiğini dile getiren arıcılar, arı ölümlerinin artması üzerine herhangi bir tedbir alamamanın sıkıntısını yaşıyor. "Kışın zamanında gelmesi daha karlıydı" diyen yılların arıcısı Fevzi Polat, havaların ısınmasının arılara büyük zarar verdiğini söyledi. İçeriye alamadıkları arılarının küme yapamadıkları için hem balı çabuk tükettiklerini hem de yavru yapamadıklarını aktaran Polat, böylece arıların erkenden yıpranıp yaşlandıklarını ifade etti.

Deneyimli arıcılar ise yaşanan bu olumsuz tablo karşısında kovana dışarıdan çerçeve bal veya arı keki koyarak arıları kovan dışına bırakmamaya çalışılması gerektiğini söylediler.

SICAK HAVA ARILARA ÖLÜM GETİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 10:05:05
Güncelleme :7 Aralık 2010 Salı 10:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?