4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Sigara yasağına uyanlara ödül

ERZURUM'DA SİGARA YASAĞINA HASSASİYET GÖSTERENLERE ÖDÜL

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara yasağının işletmeleri zarar ettirmeyeceğini, benzer kanunların çıktığı hiç bir ülkede de işletmelerin zarar etmediğini, sigara endüstrisinin ikram sektörünü yanlış verilerle korkuttuğunu belirtti.

Erzurum'da bugün Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve İl Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende sigaraya yasaklarına karşı duyarlılık gösteren işletmelere ödül verildi.

Törende konuşan Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘gönüllü birliktelik’ esasına dayalı olarak kurulan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi’nin Dönem Başkanı olan Prof. Dr. Elif Dağlı, 4207 sayılı kanun gereği 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren lokantalar, kahvehane, kafeterya ve birahaneler gibi yerlerde de sigara yasağının başladığını ve bazı çevreler tarafından bu yasağın kalkması için Danıştay'a kadar gidildiğini ancak girişimlerin sonuç vermediğini ifade ederek, sigara yasağının işletmeleri zarar ettirmeyeceğini, benzer kanunların çıktığı hiç bir ülkede de işletmelerin zarar etmediğini, sigara endüstrisinin ikram sektörünü yanlış verilerle korkuttuğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın memleketi Erzurumluların bu kanuna çok sahip çıktığını belirten Dağlı, Erzurumlulara teşekkür etti. Bu yasayı sigara içmek durumunda kalan ama bir türlü bırakamayanların da sahiplendiğini vurgulayan Dağlı, toplumun yüzde 97-98'inin bu kanuna sahip çıktığını hatta okuma yazma bile bilmeyenlerin kanunun tüm maddelerini bildiğinin altını çizdi. Kanunun uygulamaya konulması ile birlikte ceza kesim sayısının da azlığına da dikkat çeken Dağlı, kamunun buna zaten ilgi duyduğunu belirtti.

Türkiye ile tarihi ve kültürel birlikteliği olan ülkelerin bu yasayla Türkiye'yi örnek aldığını anlatan Dağlı, bu yasanın yakın bir tarihte Kazakistan'da ardından Suriye ve Yunanistan'da da uygulamaya konulacağını ifade etti. Bunun sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Dağlı, kimi lobi faaliyetlerine de dikkat çekti. Yasağın uygulamaya konulması ile birlikte kahvehane, bar restaurant gibi yerlerin zarar edeceği iddialarının gündeme geldiğini söyleyen Dağlı, yasanın söylentilerin aksine kar sağlayacağını dile getirdi.

Türkiye'de 22 milyon sigara içicisi olduğunu söyleyen Dağlı, "Türkiye'de sigaraya 20 milyar dolar harcanıyor. Sigaradan kaynaklanan hastalıklardan dolayı ise 30 milyon dolar harcanıyor. Türkiye’de sigara harcamaları 50 milyar dolar çöpe atacak kadar zengin değil. Bu yasa ile birlikte Türkiye 17 milyar dolar girdi sağlayacak" dedi.

Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hastalığın ve ölümün devam etmesinden para kazanmayı istemek ahlak dışıdır. 4207 sayılı kanun, sigara içmeyenlerin kapalı alanlarda sağlığını korumak, ülkemizde yaşayan milyonlarca kronik akciğer hastası, astımlı, kalp hastası, hamile, yaşlı ve çocukların giremedikleri tütün dumanlı alanları ortadan kaldırarak ayrımcılığa son vermektedir. 4207 sayılı kanun, ülkemizde sigara içen 22 milyon kişinin bağımlılığından kurtulması, yılda sigaraya bağlı 100 bin ölümün, 90 bin akciğer kanserinin azalması için , gençlerin sigaraya başlamaması için bir fırsattır. İşletme kar’ı kandırmacası ile en önemli halk sağlığı yasasının önüne çıkmak, hastalığı, ölümü devam ettirmeyi talep etmektir. Hastaların, çocukların, sigara içmeyen 50 milyon kişiyi gözardı etmektir.''

Yasanın çeşitli şekillerde yumuşatılmaya ve istismara istismara uygun hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik ise Sağlık Bakanlığının dik duruşu ile bu tür lobi faaliyetlerine ortam hazırlanmadığını söyledi. Türkiye de 15 yaş üstü kadınların yüzde 15'inin, erkeklerin ise yüzde 48'inin sigara içtiğini söyleyen Vançelik, nüfus toplamının yüzde 31.5'inin sigara içtiğini dile getirdi. Vançelik, yasanın sigara içmeyen geri kalan kesimi korumaya yönelik olduğunun altını çizdi.

Daha sonra sigaraya yasaklarına karşı duyarlılık gösteren işletmelere ödülleri verildi.

Programı Erzurum Vali Yardımcısı Nazife Aktaş, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve kamu- kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum ve dernek temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

ERZURUM'DA SİGARA YASAĞINA HASSASİYET GÖSTERENLERE ÖDÜL
ERZURUM'DA SİGARA YASAĞINA HASSASİYET GÖSTERENLERE ÖDÜL
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 18:43:02
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 19:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?