8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Sigara yasağına uymayana ceza

SİGARA YASAĞINDAN ERZURUM'DA 20 KİŞİYE CEZAİ İŞLEM UYGULANDI

Sağlık Bakanlığı’nca 19 Temmuz 2009’da “Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası” sloganıyla başlatılan sigara yasağı kapsamında Erzurum'da 20 kişiye cezai işlem uygulandı.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Hastalıkları Şube Müdürü Dr. Feridun İlday, Sağlık Bakanlığı’nca 19 Temmuz 2009’da “Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası” sloganıyla başlatılan sigara yasağı kapsamında Türkiye genelinde 3 milyon TL’lik para cezası uygulanırken, 6 ay içerisinde Erzurum’da kesilen para cezası sayısının ise, 20 olduğu açıkladı.

Erzurum’da 6 ay içerisinde tanzim edilen ceza tutanağı adedinin 20 olduğunu, bu rakamın da, Erzurum’u Türkiye sıralamasında 3’üncülüğe yerleştirdiğini ifade eden İlday, “Türkiye’de kesilen ceza bakımından 3’üncü olmak, elbette sevindirici bir durum değil.” diyerek, meseleye, denetimlerin ciddiyeti anlamında bakmanın daha doğru olacağını ifade etti.

Akıl ve Ruh Hastalıkları Şube Müdürü Dr. Feridun İlday, kapalı mekanlarda sigara kullanmayı yasaklayan uygulamanın, yeni dönemde de devam edeceğini vurgulayarak, yasaklardan geri adım atma veya bir takım toleranslar sağlama şeklindeki durumların da, söz konusu olmadığını dile getirdi.

Yeni yılda yapılan zamlardan sadece tüketim mamulleri değil, cezaların da nasiplendiğini belirten İlday, "Kapalı mekanda sigara içen bir vatandaşın ödemek zorunda kalacağı ceza bedeli, 69 TL’den 71 TL’ye yükseltilirken, işyerlerine uygulanacak cezaların taban tutarı da, 560 TL’den 573 TL’ye çıkarıldı." dedi.

İlday, 2010 yılı başından bu yana geçerli olan zamanların, sigara tüketicilerinin kuralları ihlal etmemesine yönelik olarak hazırlandığını, sigara yasaklarına uyulup uyulmadığı kontrol etmek için çalışan denetim ekiplerinin, insanlara ceza yağdırmak gibi bir dertlerinin bulunmadığını vurgulayan Dr. İlday, “Vatandaşımıza para cezası uygulamaktan biz de zevk almıyoruz. Fakat toplumda uyulması gereken kuralları da koruma altına almak gerekiyor. Bu nedenle vatandaşlarımız, kapalı mekanlarda sigara içmesinler. Çünkü denetim ekiplerimizin, karşılarına nerede ve ne zaman çıkacağını kestiremezler. Durduk yerde para cezası ödemenin de bir anlamı yok." diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 15:50:05
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 15:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?