6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sigarayı bırakmaya ücretsiz destek

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, sigarayı bırakmak isteyenlere, psikoterapi, check-up ve eğitim olmak üzere üç aşamalı tedavi uygulayarak onları sigaranın zararlarından uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyledi. 

Sigarayı Bırakma Polikliniği'nde ücretsiz olarak uyguladıkları tedaviyle çok sayıda kişiyi sigara içmekten vazgeçirdiklerini belirten Yiğit, "Sigarayı bırakmayı isteyenler önce bunu beyninde bitirsinler. Biz onlara sigara içmenin sosyal, psikolojik zararlarını ve ekonomik boyutunu anlatıyoruz. Sigara içerse hastalıkların nasıl ağır geçtiğini ve tedavi süresinin ne kadar uzadığını, eşine çocuklarına nasıl zarar verdiğini söylüyoruz ve sigarayı bırakması için önce beyninde karar vermesine yardımcı oluyoruz. Nikotin bantları sayesinde sigaradan alınan zararları en aza indiriyoruz ve nikotine olan özlemleri azaltıyoruz. Zamanla da kişi kendiliğinden sigarayı bırakıyor" dedi. 

Dr. Yiğit. sigara içenlerin, üst solunum yolu, kalp damar hastalıklarına, genel enfeksiyonlara, bayanlarda cildin erken yaşlanmasına, göz damarlarının sertleşerek daha erken yaşlarda katarakt olmasına sebep olduğunu söyledi.

HEDEFİMİZ SİGARAYA HİÇ BAŞLATMAMAK
Sigaranın insan sağlığını tehdit ettiğini ve insanı birçok hastalığa meyilli hale getirdiğini belirten Yiğit, şunları kaydetti: 

"Bizim asıl hedefimiz insanları sigaraya içmeye hiç başlatmamak. Okul çağındaki çocuklarımızın babasından, öğretmeninden, doktorundan gördüğü sigaraya özenmesini engellemek. Genelde sigaraya özentiyle başlıyorlar ve zamanla bağımlı hale geliyorlar. Bunların önüne geçmek için genç yaşta çocuklara eğitimler, seminerler verilmeli. Çocukların yanında sigara içilmemelidir." 

Yiğit, ''Temiz havamızı kirletmeyelim, organlarımıza sahip çıkarak onları iyi kullanalım, sigarayı bırakma polikliniği, uzman doktorlarımız herkesin hizmetinde, dumansız bir dünya için biz buradayız" diye konuştu.

SİGARAYI BIRAKMAK SABIR İŞİ
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Yılmazel Uçar ise sigarayı bırakmak için sihirli bir değnek söz konusu olmadığı için, sigarayı bırakmanın sabır, çaba ve kararlılık istediğini söyledi. Sigarayı bırakmaya karar verenlerde tedavi uygulamadan önce nefes testi, kan tetkikleri, kalp grafiği, oksijen ve karbondioksit seviyelerini tespit ettiklerini belirten Uçar, "Hastalarımıza önce değerlendirme formunu doldurtuyoruz ve bağımlılık derecesini belirliyoruz. Kalp, böbrek, ve ciğerlerinde problem olan
hastalarımıza ilaçların yan etkisi olabileceğini düşünerek, önce kontrol edip sonra tedavi uyguluyoruz. Sigarayı bırakmaya karar veremeyenleri ise psikiyatriye yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sigarayı Bırakma Polikliniği'nin Haziran ayında kurulmasına rağmen büyük başarı gösterdiklerini açıklayan Dr. Uçar, "Şu ana kadar 200 müracaat oldu ve bunlardan çoğu sigarayı bıraktı. Bazı bayanlarımız sigarayı bıraktıktan sonra kilo aldığını söyledi ve bunları diyetisyenimize yönlendirdik. Sigarayı bırakan hastalarımızla sürekli iletişim içinde oluyoruz ve onları yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

28 YILIN ARDINDAN SİGARAYI BIRAKACAK
28 yıldır sigara içen ve artık bırakmaya karar veren Uğur Yılmaz, "Devlet önce caydırıcı yasalar çıkarsın. Küçük çocuklara sigara satılması yasak deniyor fakat herkese sigara satılıyor. Her gün kaçak sigara operasyonu yapıldı, diyorlar ama hala kaçak sigaranın önüne geçilemiyor, buna mutlaka bir çözüm bulunsun. 28 yıl sonra sigarayı bırakmaya karar verdim ve bunu başaracağıma inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 10:25:48
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 10:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?