7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sinir sistemi hastalarına umut

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk bilgisayarlı sensör teknoloji-voltometre laboratuarı sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisine önemli katkı sağlayacak. 

AB ve Avrupa'da sadece birkaç merkezde bulunan laboratuar Türkiye'de ilk defa Erzurum'da kuruldu. Kurulan laboratuar Parkinson, Alzheimer, Kronik ağrı, Felç ve Şizofreni hastaları için umut olacak. Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, yaklaşık 500 bin YTL'ye mal olan laboratuarın Türkiye'de alanındaki tek olduğunu söyledi. 

Bilgisayarlı sensör teknoloji-voltometre laboratuarında sinir hücreleri arasındaki iletiyi sağlayan maddelerin düzeylerinin ölçüldüğünü anlatan Doç. Dr. Hacımüftüoğlu, "Laboratuarımızda deneysel olarak parkinson, alzheimer veya kronik ağrı gibi sinir sistemi hastalıklarının sebepleri ortaya konulacak ve istenirse tedavilerine de katkı sağlanacak" diye konuştu.

SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Laboratuarda elektrotlar vasıtasıyla beynin istenilen bölgesine girilebildiğini belirten Doç. Dr. Hacımütfüoğlu, "Bu laboratuarın kurulması parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının tedavisine katkı sağlayacak. 

Önce deneysel yapılacak çalışmalar sonra insanlarda kullanılabilecek. Burada elektrotlar vasıtasıyla beyinin istenen bölgesine giriliyor ve o bölgelerde sinir hücreleri arasındaki iletiyi sağlayan maddelerin düzeylerinin saniye saniye analizi yapılabiliyor. Hastalığa neden olan maddenin analizi yapılabiliyor ve istenirse o madde yerine konulabiliyor. Şu anda teşhis ve tedaviler hayvanlarda yapılacak. Telemetrik yani kablosuz sistem geliştirildikten sonra insanlarda teşhis ve tedavi çalışmaları başlatılacak" diye kaydetti. 

Laboratuarda deneysel olarak telemetrik sistem çalışmalarının ABD'nin Ohio State Üniversitesi'yle ortak yürütüldüğünü anlatan Hacımüftüoğlu, "Kablosuz yani telemetrik sistem çalışmalarının yapılabilmesi için Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Robert Stephens ile 4 yıldır çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonuçlanınca insanlarda da sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde çok önemli gelişmeler elde edilebilecektir" şeklinde konuştu.

DÜNYADA İLK ÇALIŞMA OLACAK
Laboratuarda nöron hücreleri üzerinde çalışılacağını kaydeden Hacımüftüoğlu, şunları kaydetti; "Şu anda laboratuarlarımızda beyin hücreleri dış ortamda yaşatılmakta. Bu sistemi dış ortamda yaşayan hücrelerde kullanarak dünyada hiç yapılmamış olan bir çalışmayı kısa süre içerisinde deneyeceğiz. Çalışma dünyada bu alanda yapılmış ilk çalışma olacaktır. Bu sistem sayesinde beyindeki hücrelerin tek tek değerlendirilmesiyle önemli bilgiler elde edilebilecektir."

PROF. DR. ROBERT STEPHENS: "HEYECAN VERİCİ BİR TEKNİK"
Laboratuarı heyecan verici olarak değerlendiren ABD Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Robert Stephens, "Böylesi teknikle çalışmak bir bilim adamı için heyecan vericidir. Beyin hücreleri arasındaki iletiyi sağlayan maddelerden glutamatın voltometriyle ölçümü dünyada sadece 5 merkezde yapılabilmektedir. Bu laboratuarlardan birisi de Erzurum'da kurulmuştur. Burada ortak projelerde çalışmak istiyoruz" dedi. 

Sistem saniye saniye glutamat hakkında bilgi alınabildiğini kaydeden Prof. Dr. Stephens, "Dr. Hacımüftüoğlu laboratuarını başarıyla kurmuştur. Bu sistemle saniye saniye glutamat hakkında bilgi alınmaktadır. Glutamat, kanser kemoterapi ağrısı, parkinson gibi hastalıklarda çok önemlidir. Bu laboratuar yeni tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bildiğimiz kadarıyla bu laboratuarın eşi Avrupa'da sadece bir merkezde, ABD'de ise henüz birkaç merkezde var. Hacımüftüoğlu'yla birlikte bu konuda ay içinde 34. Fizyoloji Kongresine katılan Türk bilim adamlarına kurs verdik. Çok sayıda ortak projeyi de bu laboratuarla birlikte yürütmeyi planlamaktayız" diye konuştu. 

Türkiye'nin ilk bilgisayarlı sensör teknoloji-voltometre laboratuarı bugün düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine Atatürk üniversitesi Rektörü prof. Dr. Hikmet Koçak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Karakelleoğlu, ABD Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Robert Stephens, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı. 

Tören sonunda Rektör prof. Dr. Hikmet koçak tarafından laboratuarın kurulmasına öncülük eden Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve kendilerine destek sağlayan Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Robert Stephens'a plaket verdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 18:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?