7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Şöförlere psikoteknik değerlendirmesi

Yolcu, eşya ve yük taşıyan şoförlerin 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren psikoteknik değerlendirmeden geçmek zorunda oldukları bildirildi. Psikolog Ferhat Şen, "Testte başarısız olanlar, ehliyetine el konularak psikolog ya da psikiyatri tedavisi görecek" dedi. 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 60-e maddesi uyarınca, yolcu, eşya ve yük taşıyan şoförlerin 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yasal zorunluluk olarak psikoteknik değerlendirmeden geçmek zorunda olduğu bildirildi. Erzurum Psikoteknik Merkezi sahibi Psikolog Ferhat Şen, "Uygulanan bir saatlik test sonunda şoförlerin trafikte yeterli olup, olmadıkları öğreniliyor. Testte başarısız olanların ehliyetine el konularak psikolog ya da psikiyatri tedavi görecek" bilgisini aktardı. 

Psikoteknik değerlendirmenin bilgisayar başında ve psikolog nezaretinde yapılan bir değerlendirme olduğunu ifade eden Şen, Türkiye'de en çok ölüm olaylarının trafik kazalarında meydana geldiğini ve bunda en çok günlük stres, tahammülsüzlük ve ekonomik sıkıntıların etkili olduğunu belirtti. Yasal zorunluluk olmasına rağmen bu belgeyi almak zorunda olan kişilerin merkezlere gitmemekte direndiğini kaydeden Ferhat Şen, "Her insan doğuştan saldırganlık güdüsüyle doğar. Bunu aldığı eğitim, karşılaştığı durumlar ve toplum normları ile bastırır. Ama o canavarlık hala içinde vardır. Nasıl ki araç muayenelerinde aracın kaza yapma oranı ölçüldüğü gibi psikolojik ölçümler de olası kazada kişinin yetilerdeki eksikliklerinin sorusuna cevap veriyor. Tabi bu belgeyi almak yasal olarak mesleğini şoförlük yapan sürücüler için geçerli. Ancak trafikte ne kadar yeterli olup olmadığını öğrenmesi için bizler bu belgeyi her sürücünün almasında fayda görüyoruz" diye devam etti. 

Türkiye'de 200'ün üzerinde psikoteknik merkezinin bulunduğunu kaydeden Psikolog Ferhat Şen, "Erzurum'da bu belgeyi almak zorunda olan yaklaşık 4 bin şoför var. Ancak bunların sadece 70'i müracaat etti. Yapılan testlerde 7 sürücü başarılı olamadı. Bu çok büyük bir rakam. Testi geçemeyen sürücüleri bulunduğumuz ildeki Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi'ne bildiriyoruz ve sürücünün ehliyetine 3 ay ile 6 ay arasında el konuluyor. Daha sonra sürücünün ehliyetini alabilmesi için süre sonunda tekrar gelip ölçüme girmesi ve testi geçmesi gerek. Bu zaman içinde sürücüye eksik olduğu alanlarla ilgili olarak psikiyatrist ve psikologlar tarafından eğitim ve tedavi uygulanmaktadır. Bu belgeyi almadan trafiğe çıkanlara ise 540 YTL para cezası kesilecek" ifadelerini kullandı.

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Psikoteknik değerlendirme; sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (Algı, dikkat, hafıza, muhakeme) tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (Risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 15:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mazhar EFENDİ IP: 88.241.131.xxx Tarih : 10.12.2008 21:04:22

psikoteknik değerlendirmede başarısız olan sürücülerin ehliyetine EL KONULMAZ ve psikiyatri tedavisine sevkedilmez.çünkü bu testlerden başarısız olanlar ruh hastası değildir.sadece o anda heyecanlı,yorgun ve uykusuz olabilir yada sürücülük için gerekli psikomotor becerileri yetersizdir.başarısız olanlar için sadece 6 ay sonra sürücü tekrar teste tabi tutulur.Ayrıca türkiyede 200 değil 100 civarında merkez bulunmaktadır.yani bu haber baştan sona yanlış.insanları yanlış bilgilendirmemek için işin doğrusunu araştırmadan böyle cahil ve konudan böylesine uzak psikologların sözüne inanarak haber yapmayın lütfen saygılar