7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Soğuk algınlığı uyarısı yapıldı

Mevsim geçişlerinin yaşandığı ve sürekli sıcaklık değişiminin görüldüğü şu günlerde dikkat edilmese soğuk algınlığından zatürreeye kadar bir çok hastalığın görülebileceğini söyleyen Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgın Hastalıkları şube sorumlusu Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, vatandaşları uyardı.
Dr. Çankaya sürekli sıcaklık değişiminin yaşandığı şu günlerde soğuk algınlığından korunmak şu tavsiyelerde bulundu:
"Mevsim geçişleri olduğu için ani iklim değişiklikleri yaşıyoruz. Hava ne kadar güzel olursa olsun siz aldanmayın. Ani sıcaklık değişimlerine karşı dikkatli olun, beslenmenize ve giyiminize çok dikkat edin. Sabah kalktığınız zaman çok güzel olan hava, öğleyin yağmura çevirip akşam üzeri tekrar çok güzel olabilir. Vücut ısınızı her zaman ayarlamaya çalışın. Sabahları evden çıkarken havanın her an değişeceğini hatırlayarak üzerinize ceket alın. Çalıştığınız, ya da bulunduğumuz kapalı ortamlarda normal kıyafetle durun ama dışarıya çıkarken yine ceketle çıkın."

"TERAVİH NAMAZINA GİDENLER DİKKAT ETSİN"
Özellikle teravih namazına giden vatandaşların soğuklara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Çankaya, şunları kaydetti:
"Karasal bir iklimde yaşadığımız için sıcaklık farkı çok oluyor. Öğleyin çok sıcak olan hava, akşamları çok soğuk olabiliyor. Akşamları teravih namazına giden vatandaşlarımız dışarı çıkarken mutlaka ceket alsınlar. Caminin içinde sıcaklık fazla olduğu için terleyecekler, dışarı çıktıkları zaman hava çok soğuk olduğu için direk soğuk alacaklardır. Ani iklim değişikliklerine dikkat edilmediği takdirde, soğuk algınlığından zatürreeye kadar giden hastalıklar görülebilir."

"VÜCUT ISI ÇOK ÖNEMLİ"
Dr. Diyarbakır soğuk algınlığından korunmak için insanların vücut ısısını iyi ayarlaması gerektiğini söyledi. Vatandaşların vücut ısısını ayarlamak için özellikle yiyeceklerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çankaya, "Vücut ısısını en iyi kalorisi yüksek besinlerin ayarlar. Vatandaşlarımız kalorisi yüksek besinler tüketsin fakat, Obezite hastalığı olanlar bu besinlere dikkat etsinler" şeklinde açıklama yaptı.

"NE ZAMAN GRİP AŞISI YAPTIRILMALI"
Soğuk algınlığından korunmak için mutlaka grip aşısı yaptırılmasını söyleyen Çankaya, "Kışın grip, zatürree, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla karşılaşmamak için mutlaka aşı yaptırılmalıdır. Özellikle aslım, şeker, hastalığı olanlar, vücudu dış etkenlere karşı savunmasız olanlar mutlaka grip asışı yaptırsınlar. Özellik mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde dikkatli olsunlar" dedi.


Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı yaptırılması gerektiğini söyleyen Çankaya, "Eylül ve Ekim ayları tam mevsim geçişlerinin yaşandığı bir dönem. Bu aylarda grip aşısı yaptırılırsa bir ay içinde vücut direnci oluşacağı için, Kasım ayında yaptırılan grip aşısı Eylül ayında yaptırılan aşı kadar faydalı olmayabilir. Kış mevsimini sağlıklı geçirmek, soğuklara karşı vücut direncini oluşturmak için grip aşısı yaptırılmalıdır" şeklinde bilgi verdi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 15:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?