6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Son 32 yılın en soğuğu

Son 32 yılın en soğuk ikinci Ocak ayının yaşandığı Erzurum'da gece dereceler eksi 33'ü gösterirken, şadırvanlar buz tuttu, su sayaçları patladı, pazarlarda tonlarca meyve ve sebze donmaları sonucu çöpe atıldı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aşırı soğuklar etkisini sürdürürken, hava sıcaklığı Erzurum'da eksi 33 dereceye düştü. Bölgede bir süre önce başlayan yoğun kar yağışı, yerini açık ve sert havaya bıraktı.

Gece havanın açık olmasından dolayı meydana gelen şiddetli ayaz, hayatı olumsuz etkiliyor. Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, gece yapılan ölçümlerde en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 34, Erzurum'da 33, Erzincan'da da 20 derece oldu.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise sıfırın altında olmak üzere Erzurum ve Erzincan'da 7 derece olması bekleniyor.

Kent merkezlerindeki kar kalınlıklarının Erzurum'da 6, Erzincan'da 3, Kars'ta 20, Ağrı'da 29, Iğdır'da 2 ve Ardahan'da 17 santimetre olduğu bildirildi.


Aşırı soğuk hava nedeniyle Erzurum'da şadırvanlar dondu, çok sayıda su sayacı patladı ve donan tonlarca sebze ve meyve çöpe atıldı.

Halde bulunan komisyoncuların soğuğa hazırlıksız yakalandığını belirten esnaf, Akdeniz Bölgesi`nden kamyonlarla getirilen meyve ve sebzelerin ambalajlarının yapılmasına rağmen şiddetli soğuktan dolayı donduğunu belirttiler.

Son günlerde yaklaşık 50 ton meyve ve sebzenin donarak çöpe atıldığını ifade eden esnaf, bu yönde maddi olarak büyük zararlar yaşadıklarını kaydettiler.

Erzurum'da aşırı soğuklar özellikle dizel yakıtla çalışan araçların donmasına neden olurken, birçok sürücü araçlarını soğuktan korumak için ilginç yollara başvuruyor. Bazı kişiler araçlarını gece battaniyelerle sararken bazıları da donan depolarının altında ateş yakarak yakıtı çözmeye çalışıyor.

Erzurum'un Şenkaya ilçesinde de isale hattı şebekesinin tamamen donması nedeniyle ilçeye 3 gündür su verilemediği öğrenildi.

Öte yandan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1975-2007 yılı arasındaki 32 yılda Erzurum'da gerçekleşen en yüksek ve düşük hava sıcaklığı verilerine göre; Ocak ayında en yüksek hava sıcaklığı 7. 6 dereceyle 31 Ocak 1999'da gerçekleşti. 32 yılda Ocak ayında hava sıcaklık değerinin en düşük olduğu tarih ise eksi 36 derece ile 23 Ocak 1995 olarak belirlendi. Bu verilere göre Erzurum'da son 32 yıl içerisinde ikinci en soğuk Ocak ayı yaşanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 18:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?