6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Son çare Rektör

Erzurum'daki kitabevi sahipleri, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'tan şehir dışından gelerek fakültelerde korsan kitap satan firmalara karşı yaptırım uygulamasını istedi. 

Erzurum'daki kitapevi ve yayınevi sahipleri Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak'ı ziyaret etti. Kırtasiye ürünlerinin marketlerde ve işportacılarda satıldığı bir dönemde iş yapmaya çalıştıklarını belirten kitapçılar, son yıllarda üniversitede il dışından gelerek kitap sergisi açanlar ve korsan kitap satışı yapanların denetlenmesini istedi. 

Ziyarete, Üniversite Kitabevi ve Birey Yayıncılık kurucusu Mahmut Balcı, Kitmar Kitap ve Kırtasiye adına Sebahattin Karatepe, Pozitif Kırtasiye adına Zeki Yabatu ve Kitap Sarayı adına Adnan Atalay katıldı. 

İnternetin yaygınlaşmasıyla kitapçılık sektörünün zor günler yaşadığını belirten yayınevi ve kitapevi sahipleri, şehir dışından gelen bazı firmaların üniversitenin değişik fakülte ve yüksekokullarında kolayca sergi açtıklarına değinerek, üniversite öğrencisinin ihtiyaçlarının bu tür sergilerle karşılanabileceğinin sanıldığını söylediler
Sergilerde satılan yayınların çoğunun ciddiyetsiz ve fotokopi edilerek çoğaltılmış izinsiz yayınlardan oluştuğunu ifade eden kitapçılar, korsan baskılı kitapların öğrencilere ucuz yollarla sunulmasının kitapçıların işinin saygınlığını zedelediğine dikkat çekti. 

Yayınevi ve kitabevi sahipleri, "Biz kitap ve kırtasiye çalışanları yaşadığımız sıkıntıların aşılması yönünde basit adımların atılacağına dair inancımızı korumaktayız. Bu aynı zamanda dışarıdan 'Erzurum'da veya Atatürk Üniversitesi kampüsünde korsan yayın satılmakta' gibi suçlamalara da neden olabilmektedir. İşyerlerimizde bütünüyle resmi, legal ortamlarda yapmakta olduğumuz çalışmalar, öğrencilerle aramızdaki bu engellemeler sonucu sekteye uğramaktadır." dediler. 

Üniversite yerleşkesinde düzenlenen kitap fuar ve sergilerinin tüm kitapçıların katılımıyla düzenlenmesini talep ettiklerini dile getiren kitapçılar, öğrencinin birçok ihtiyacının üniversite içerisinde karşılanmasının öğrenci ile halkın kaynaşmasını da olumsuz etkilediğini kaydetti. 

Bu arada ziyarette bazı kitabevi sahipleri üniversitenin kitap ihalelerinde Erzurum dışından gelen firmalar gibi Erzurum'daki firmaların da haberdar edilmesini, düzenlenecek etkinliklere tüm kitapçıların davet edilmesini isterken, bazıları ise kültürel etkinliklerin yapılması konusunda üniversitenin de katkı sağlamasının önemli olduğunu vurguladılar. Kitapçılar ayrıca, Rektör Koçak'tan akademisyen, yazar ve düşünce adamlarını Erzurum'a davet etmesini önerdiler. 

Rektör Hikmet Koçak ise yasaklar ile bir yere varılamayacağını vurguladı. Şehir dışından gelen firmaların sergi açmalarına engel olmanın doğru olmayacağını ancak korsan kitap satışına yaptırım uygulanabileceğini anlatan Rektör Koçak, Erzurum'daki kitap ve kırtasiyecilere yönelik farklı bir alternatif düşünülebileceğini ifade etti. Koçak, "Yasaklarla bir yere varılamaz. Zaten az okuyan bir toplumuz. Dışarıdan gelerek üniversitemizde kitap satışı yapan firmalara alternatif olarak sizin için ne yapılabilir onu düşünmemiz gerekir. Bu konuda fikirlerinizi alabiliriz."dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 09:45:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?