6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sorumluluğu kabul eden yok

Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu’nda yaşanan aksaklıktan sorumlu olmadığını açıkladı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, inşaat yapım süresinin eğitim dönemiyle çakıştığının önceden bilindiğini ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ile okul idaresinin tedbir almakla yükümlü olduğu hatırlatıldı. 

Erzurum’un Yakutiye İlçesinde bulunan Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu güçlendirme inşaatının zamanında bitirilmemesi nedeni ile eğitimin engellenmesine Bayındırlık Müdürlüğü’nün sebep olduğu yönünde çıkan haberler üzerine İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı. 

Okul güçlendirme işinin Milli Eğitim Müdürlüğünün 2008 yatırım programında olduğunun bildirildiği açıklamada, “Milli Eğitim Müdürlüğünce, müdürlüğümüzden yatırım programında bulunan 35 adet çeşitli ilçe ve köylerde bulunan küçüklü – büyüklü okul ile 15 adet lisenin onarım ve tadilat işlerinin ihaleye çıkarılabilmesi amacıyla yaklaşık maliyetlerinin hazırlanması için teknik yardım talebinde bulunulmuştur. 

Söz konusu işler bir program dahilinde öncelikle zemin etütleri, arazinin topoğrafik haritaları, vaziyet planı çalışmaları, onarımları için mahallinde yapılan roleve çalışmalarının tamamlanmasını müteakip büro çalışmalarına başlanılmış olup, kesin hesap şeklinde olması gereken yaklaşık maliyetler çıkarılarak peyder pey ilgili kuruma gönderilerek ihale edilmeleri sağlanmıştır.
Yukarıda da aşamaları arz edildiği gibi bütün bu süreç zaman alan teknik konular olup, sonucunda para ödemesi söz konusu olduğu için titiz davranılması gereken konulardır. 

Basına konu olan Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu da bu işlerden birisi olup, geçmiş yıllarda projeleri ilgili kurumca piyasaya hazırlattırılmış, Müdürlüğümüzce de yaklaşık maliyet yapılmasına rağmen ödenek temin edilemediği için ihale yapılamayıp, bu yıla kalmıştır. Bu yıl yeniden programa konulunca, projeler 2007 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliğine göre gözden geçirilerek yönetmeliğe uygun olarak revize edilmiş ve buna göre hazırlanan yaklaşık maliyetler 15 Temmuz 2008 de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmiştir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 21/b maddesine göre pazarlık usulüyle ihalesini yapmıştır.”denildi. 

İhaleyi alan firma ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sözleşmeyi imzalamasından sonra kontrol teşkilatı kurularak diğer işlemlerin de yapılmasından sonra 20 Ağustos 2008 günü yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanıldığının ifade edildiği açıklamada şunlara yer verildi:
“Sözleşme gereğince yasal süresi 60 gün olarak belirlenmiş olup, işin 20 Ekim 2008 tarihinde bitmesi gerekmektedir. İş programına göre işin kontrollüğü yürütülmektedir. Sözleşmeye ve teknik şartnamelere aykırı bir durumun veya aksaklığın olması halinde gerekli ikaz ve uyarılar yapılabilecektir.
Milli Eğitim Müdürlüğü ile ihaleyi kazanan yüklenici firma arasında 08 Ağustos 2008 tarihinde yapılan sözleşmeye göre işin bitirilebilmesi için konulan 60 günlük sürenin eğitimi aksatacağı ilgili taraflarca zaten bilinmektedir. Bu durumda eğitimin aksamaması hususunda tedbir alacak kurum herhalde Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü olamaz. Milli Eğitim Müdürlüğü ihaleye çıkılmasına karar verdiğine ve inşaat yapım süresinin eğitim dönemiyle çakıştığını önceden bildiğine göre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okul idaresi gerekli tedbiri almakla yükümlüdür.”

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 13:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?