6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sözleşmeli organik tarım Erzurum'da başladı

‘Organik Ekmek’ üretimi için “Organik Tarım Projesi” başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl içinde Türkiye çapında 75 bin çiftçiyi organik tarıma yönlendirmeyi ve İstanbullulara doğal ürünler yedirmeyi hedefliyor. Bu amaçla, Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle çiftçilerle anlaşmalar yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütün Türkiye’yi kapsayacak “Sözleşmeli Organik Tarım Projesi”; Erzurum Cemal Gürsel Stadı’nda düzenlenen “Organik Tarım Şenliği” ile başladı. Şölene; Tarım Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Başkan Vekili İdris Güllüce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bölge milletvekilleri, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Ömer Bilgiseven ve Erzurumlu çiftçiler katıldı. Şölende eğitimlerini tamamlayan çiftçilere organik tarım sertifikası da dağıtıldı.

Törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de bugüne kadar üretilen bütün organik ürünlerin ihraç edildiğini belirterek, “Şimdi AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi, organik ürünleri İstanbullulara sunuyor. Bu önemli hizmetten dolayı Başkan Topbaş’a teşekkür ediyorum” dedi.

Organik tarımın ilk defa kendi hükümet programlarında yer aldığına da dikkat çeken Eker, Erzurum’da atıl duran et kombine tesisini açacaklarını, burada üretilen hayvansal ve organik ürünlerini işleyerek satacaklarını da kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ‘Organik Tarım Projesi’’nin bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Büyükşehir olarak, sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin yerel kalkınmasında da katkımız olmasını arzu ettik. İşte bunun için güçlü adımlarla koşuyoruz. Organik Tarım Projesi, bir Türkiye projesidir. Bu bir çevre projesidir. Elimizi uzattığımızda ayağa kalkacak çiftçimize ve köyümüze ellerimizi uzatıyoruz” dedi.

Türkiye’nin modern tarıma geçmemiş olmasının organik tarım için bir şans olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, amaçlarını “Hem İstanbullular’ın güvenli, besleyici gıdaya ulaşması, hem İstanbul’a göçü önlemek, hem de Anadolu’yu organik tarımla kalkındırmak” olarak kaydetti. Doğu Anadolu Bölgesi’nden başlayan projenin Türkiye’nin dört bir yanına yayılacağını anlatan Mimar Topbaş, organik tarım ile elde edilen ürünlerin ücretinin çiftçiye hemen ödeneceği müjdesini verdi ve bu yılki organik buğday ile çavdarın kilosunun 550 bin liradan satın alınacağını açıkladı.

İstanbul’daki birçok sivil toplum kuruluşunun kendilerine gelerek projeden yararlanmak kaydıyla İstanbul’dan 18 bin civarında aileyi memleketlerine gönderebileceklerini bildirdiğini ifade eden Kadir Topbaş, projenin ileriki etaplarında tahılın yanı sıra, meyve kurusu, bakliyat gibi organik ürünlerin çiftçiden alınarak, kuracakları organik marketlerde satacaklarını da sözlerine ekledi.

Şölende konuşan Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilcalı ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, projenin Erzurum’un ve bölgenin kalkınmasındaki önemine değinerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür etti.

Projeyle Anadolu tarımı desteklenecek, göç önlenecek…



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İstanbul Halk Ekmek A.Ş.’nin başlattığı ‘Organik Tarım Projesi’yle; Anadolu’nun kalkınmasına ivme kazandırılması, İstanbul’a göçün önlenmesi, İstanbul’dan geri dönüşün teşvik edilmesi, aynı zamanda Anadolu’nun sosyal dönüşümüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Üretici Birlikleri vasıtasıyla güçlü bir sivil toplum katılımının sağlanması projenin önemli dayanaklarından birini oluşturuyor. Üniversiteler de projenin ayrılmaz bir parçası… Akademik koordinatörlük görevini İstanbul Teknik Üniversitesi üstlenirken, uygulama bölgelerine göre Anadolu’daki üniversitelerle teknik ve bilimsel alanda işbirliğine gidilecek.

Çiftçilerle doğrudan sözleşme ve ürünün çiftçiden İstanbul Halk Ekmek A.Ş. tarafından doğrudan satın alınması ve organik buğdaydan organik ekmek üretilmesine dayanan proje çerçevesinde, doğrudan ve önemli miktarda tarımsal destek sağlanıyor. Organik tarıma geçişin bütün başlangıç ve ara aşamalarının masrafları İHE tarafından karşılanırken, çiftçiden herhangi bir ödeme yapması isnetmiyor. Organik tarıma geçiş eğitimleri, kontrol ve sertifikasyon ile toprak ürün ve analiz ücretleri ile tarım sigorta bedelleri yine İHE tarafından karşılanacak.

İlk etapta Doğu Anadolu’nun 11 ilinde başlanan proje, 5 yıl içinde etaplar halinde bütün Türkiye geneline yayılacak. Doğu Anadolu’yu; Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri izleyecek. 75 bin çiftçi ile üretim sözleşmesi imzalanması hedeflenen Organik Tarım Projesi, yarım milyonluk tarımsal nüfusun desteklenmesi ve kalkınması anlamına geliyor
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 06:19:13
Güncelleme :6 Ağustos 2005 Cumartesi 06:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?