4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

SP İl Divan toplantısı yapıldı

Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili verilen mahkeme kararına Saadet Partisi olarak karşı olduklarını söyledi.


SP Erzurum İl Teşkilatı, Mayıs ayı İl Divan toplantısı Oltu ilçesinde yapıldı. Toplantıda konuşan İl Başkanı Teoman Kümbet, 'Kayıp trilyon davası'na değinerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili mahkeme kararına karşı olduklarını belirtti. Kümbet, Cumhurbaşkanlığı makamının devletin en üst makamı olduğunu ve bu makamda oturan kişiyi devletin bir savcısının karşısına çıkarmak gibi bir durumun kabul edilebilir olmadığını ifade etti.


Konuşmasında Türkiye'nin mayınlı arazilerini Suriyeli çiftçilerin ekip biçtiğini de belirten Kümbet, "Türkiye ile Suriye arasındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve bu arazilerin kullanımı ile ilgili tartışmalar sürerken, Suriyeli çiftçiler yıllardır bu arazileri kullanıyor. Türkiye'nin 1956'dan sonra Suriye sınırından 300-700 metre derinlikte tel örgü çektiği tampon alanının önemli bir kısmını mayınlardan temizleyen Suriyeli çiftçiler, yıllardır Türk topraklarını ekip biçiyor. Türkiye-Suriye sınırına mayınlar 1959 yılında döşendi. Hatay'dan başlayıp, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'a kadar uzanan ortalama 350 metre derinlikte ve yaklaşık 700 kilometre uzunluğundaki alanı kapsıyor. Toplam alan 3 milyon 500 bin metrekareyi buluyor" dedi.


Türkiye'nin mayınladığı topraklardan yaklaşık 250 bin dönümlük kısmının yıllardır Suriyeli çiftçiler tarafından kullanıldığını iddia eden Kümbet, "Toplam 700 kilometre uzunluğundaki sınırda mayınlar yüzünden atıl bırakılan 3.5 milyon dönümlük arazinin yaklaşık 250 bin dönümü daha sonra Suriyeli çiftçilerin eline geçti. Bu mayın temizleme işinde birtakım hesaplar dönüyor" diye konuştu.
İl Divan toplantısı, teşkilatların rapor sunumlarından sonra Oltu İlçe Teşkilatı'nın ikramı ile son buldu.
 

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 16:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?