4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Spora önem veren kent: Erzurum

Türkiye'de illerin nüfusuna oranla sahip olduğu faal sporcu sayısı sıralamasında Erzurum’un ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü verilerine göre, Erzurum'da her 144 kişiden birinin lisanslı ve faal spor yapıyor. Son 6 yıl içerisinde 30 kulübün kurulduğu Erzurum’da toplam kulüp sayısı 89'a yükseldi. Erzurum’da halen 44 branşta lisanslı sporcu bulunuyor.

Erzurumlu sporcular, kazanılan ulusal madalya sayısı son 6 yılda bin 237 olmasına rağmen, son 1 yılda Erzurumlu sporcular 304 kez şeref kürsüye çıktı.

SPORA ÖNEM VEREN KENT: ERZURUM

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü verilerine göre, Erzurum'da her 144 kişiden birinin lisanslı ve faal sporcu. Bu rakamın en fazla faal sporcusu bulunan illerden İstanbul'da 500, Ankara'da 374 ve İzmir'de 345. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, Erzurum'da 5 bin 431, İzmir'de 10 bin 834, Ankara'da 11 bin 918 ve İstanbul'da ise 24 bin 974 lisanslı faal sporcu bulunuyor. Erzurum'un nüfusu ülke sıralamasında çok gerilerde olmasına rağmen, sahip olduğu sporcu sayısı ile spora verilen önemi ortaya çıkıyor.

SPORCU SAYISI ARTIYOR

Erzurum'da lisanslı sporcu sayısının her yıl arttığını ifade eden Çintımar, 2003'te 4 bin 100 olan lisanslı sporcu sayısının 2004'te 5 bin 350, 2005'te 6 bin 342, 2006'da 9 bin 29, 2007'de 17 bin 802 ve 2008'de ise 20 bin 284'e yükselerek 5 kat arttığına dikkati çekti.

Erzurum'da spora olan ilginin artarak devam etmesi için kurum olarak büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Çintımar, "2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak olmamız, antrenörlerimizin okullarda beden eğitimi dersi vermesi, ilimizdeki spor tesisi sayısının artırılışı, yaz tatili ve yarı yıl tatillerinde öğrencilerimize yönelik spor etkinlikleri sayesinde ilimizde spora ilgi her geçen dönem katlanarak artıyor" diye konuştu.

ERZURUM SPOR KENTİ

2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları organizasyonunun Erzurum'a verilmesinin ardından birçok kurumu da spora yönelttiğini anlatan Çintımar,
“Bugün birçok okul ve kurum spor kulübü kurdu. Son 6 yıl içerisinde ilimizde 30 kulüp kuruldu ve böylece ilimizdeki kulüp sayısı 89'a yükseldi. Şu anda 44 branşta lisanslı sporcularımız var. Özellikle kış sporlarına daha fazla ilgi var. Bu da ilimizde son zamanlarda kış sporlarının yapılabileceği tesis sayısının artmasından kaynaklanıyor. Erzurum'da yediden yetmişe herkes sporcu olma yolunda. Erzurum artık bir spor kenti olmuştur. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde de olimpiyat şehri olacak. Bunun için hiç durmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

1 YILDA 304 MADALYA

Çintımar, ilin lisanslı sporcu sayısının artışına paralel olarak spordaki başarı oranının da arttığını söyledi. Kazanılan ulusal madalya sayısının son 6 yılda bin 237 olduğunu kaydeden Çintimar, son 1 yılda ise 304 madalya aldıklarını bildirdi. Çintımar, 2008 yılında sadece atletizmde 39, güreşte 54, karatede 63 ve kayakta ise 65 madalya kazandıklarına dikkati çekti.

SPORCULAR BÜYÜK KULÜPLERE

Erzurum'da lisansı alıp bir dönem ildeki kulüpler adına yarışan çok sayıda sporcunun da büyük şehirlerdeki kulüplere transfer olduğuna işaret eden Çintımar, “Yetiştirdiğimiz sporculardan önemli bir kısmı da yurdun değişik bölgelerindeki kulüplerde spor hayatlarına devam ediyor. Birçok branşta başarı elde eden sporcuların önemli bir kısmı Erzurum'da yetişmiş ve burada lisansını almıştır. Mesela atletizmde Fenerbahçe, Kocaelispor ve Türk Telekom takımlarındaki sporcuların tamamına yakınının Erzurumlu ve Erzurum'da yetişmiş olması bunun somut örneklerinden biridir” şeklinde konuştu.
ERZURUM SPOR ORGANİZASYONLARINDA DA LİDER
Çintımar, Erzurum’da devam eden Dünya Buz Hokeyi Şampiyonasının yanı sıra yıl içerisinde, bir çok uluslar arası organizasyona Erzurum olarak ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Çintımar, Uluslararası Kayak, Karate, Taekwondo ve Satranç branşlarında başarılı organizasyonlar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, bu süreçte Erzurum’da farklı branşlarda Milli takım bünyesine 200’den fazla sporcu gönderildiğini anlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 13:16:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?