7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

STK’lar 2. üniversite için toplandı

STK’LAR 2. ÜNİVERSİTE İÇİN TOPLANDI

Erzurum’a ikinci devlet üniversitesi kurulması karanının ardından ildeki sivil toplum kuruluşları harekete geçti.

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC)’nde, ildeki sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı ve Erzurum’a kurulacak olan ikinci üniversitenin konu edildiği bir istişare toplantısı düzenlendi.

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF)’nun sekreteryasını yürüttüğü toplantıda, hem kurulacak olan ikinci üniversiteyle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu, hem de bu yönde karar alan siyasi otoriteye teşekkür edilmesi amacıyla bir heyet oluşturulmasına karar verildi.

Düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, toplantının amacının, sivil toplum kuruluşlarıyla ikinci üniversite konusunda bir istişare yapmak ve ortak akılla hareket etmeyi sağlamak olduğunu dile getirdi.

Üniversitenin kurulması kararıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen ve bu konuda mesai harcayan herkese minnettar olduklarını kaydeden DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, “Asırlar boyunca kültürlerin sentezlendiği bir kent olma hüviyetine sahip Erzurum yine aynı şekilde her devirde önemli bir ticaret şehri, eğitim merkezi oldu ve önemli misyonlar yüklendi. O dönemlerde bir üniversite kimliği bulunan ve bugün de halen ayakta duran Çifte Minareli Medrese ile Yakutiye Medresesi bu iddianın en güzel ispatıdır” dedi.

Erzurum’un cazibe merkezi olması yönünde önemli adımlar atıldığını anlatan Başkan Özsoy, ikinci devlet üniversitesinin yanı sıra Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) başta olmak üzere birçok vakfın da bu yönde önemli çalışmaları yaptığına dikkati çekerek, “Bu çalışmalara sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak sahip çıkmak bizim asli görevimizdir.” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra konuşan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız ise, Erzurum’daki sivil toplum örgütlerinin bir ortak paydada buluşmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, bu konuda tek bir muhalif ses duymadıklarını söyledi. Erzurum’un geçmişten gelen tarihi kültürel, ekonomik ve stratejik özellikleriyle daima kredisi yüksek bir şehir olduğunu vurgulayan Mustafa Yıldız bu özelliğinin daima Erzurum’un kalkınması için kullanılması gerektiğini ifade etti. Toplantıda daha sonra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine sırasıyla söz verildi.

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, şehrin görüntüsünün değişmesi için ikinci üniversitenin doğu kesiminde bir bölgeye kurulması gerektiğini ifade ederek, “Biz kurum olarak bütün yatırımlarımızı ve hizmetlerimizi bu bölgede yürütüyoruz. Kurulacak ikinci üniversitede teknoloji ve bilişim alanındaki fakültelerin yanı sıra Tıp fakültesi ve hukuk fakülteleri de bulunmalıdır” dedi.

ETSO BAŞKANI YÜCELİK; “ERZURUM BİR MARKA ŞEHİR OLMALI”

Toplantıda konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, yıllardan beri özlemi çekilen projelerin artık hayata geçirilmeye başlanmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, “Eğer bundan 50 yıl önce Atatürk Üniversitesi bu şehre kurulmamış olsaydı Erzurum daha farklı bir görünümde olurdu. Öyle ki Atatürk Üniversitesi neredeyse şehrin can damarı haline geldi. Üniversitenin bu şehre katkısını kimse küçümseyemez. Bu pencereden baktığımızda bundan sonra kurulacak olan üniversitelerin şehrimizin kalkınmasındaki payını hesaba katmalı ve ona göre çaba göstermeliyiz” dedi.

Konuşmasında Erzurum’un artık eğitimde, sağlıkta, turizmde ve hizmet sektöründe bir marka olması gerektiğinin altını çizen ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik şunları söyledi; “Yaşadığımız bu olumlu gelişmelere rağmen Erzurum maalesef kalkınmışlıkta halen daha 60’ıncı sıralarda. Buna kimsenin ‘iyi’ demesi söz konusu değil. Bu şehirde yaşayanlar olarak bizler taşın altına elimiz sokmazsak bu sıralamanın üstüne çıkmamız mümkün değil. ETSO olarak biz her zaman üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Şu anda şehrimize ilk vakıf üniversitesini kurma yönünde çabalarımızı sürdürüyoruz. Neden bizim çocuklarımız eğitim için yurtdışına gitsin. Neden kendi ülkelerinde daha iyi şartlarda okumasınlar. Bu üniversitelerin sayıları ne kadar fazla nitelikleri de ne kadar iyi olursa eğitimde yaşanan bu sıkıntıları önlemiş oluruz.” ETSO’nun kuracağı üniversiteyle ilgili çalışmaların ciddiyetle sürdürüldüğünü hatırlatan Başkan Yücelik, bu konuda YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a bilgi verdiklerini bildirdi.

“OMUZ OMUZA ZARLUKLARI AŞMALIYIZ”

Erzurum’un başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere çeşitli zorluklar yaşadığına işaret eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, son yıllarda Erzurum’da sayıları artan büyük alış veriş merkezlerine ve TOKİ’nin inşaat sektörü üzerindeki olumsuz etkinlerine de değindi. Büyük alış veriş merkezlerinin şehir merkezinde olmasının ticaret erbabının olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Başkan Yücelik, TOKİ projelerinin de Erzurum’un lokomotif sektörü olan inşaat sektörüne darbe vurduğunu ve haksız rekabetin önünü açtığını kaydetti. Erzurum halkının ortaklık kültürüyle hareket edip, omuz omuza zorlukların üstesinden gelmesinin büyük önemi olduğunu söyleyen Başkan Yücelik, bunu temin için ETSO’nun daima öncülük edeceğini belirtti.

ERVAK Başkanı Erdal Güzel ise konuşmasında iklim şartlarının bir şehrin kalkınmasının önünde asla engel olamayacağını belirterek, “Bunu Çin’e yaptığımız bir seyahatte en somut örnekleriyle gördük. Erzurum’da bu açıdan kalkınmasının önünde iklim engeli olmamalı. Erzurum’a devlet üniversiteleri kadar özel üniversitelerin de kurulması çok önemli. Bu konuda ki her türlü girişimi destekliyoruz” diye konuştu.

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli de kurulacak ikinci devlet üniversitesinin tamamen teknik üniversite olmasının ileride sıkıntı doğurabileceğini belirterek, bunun örneğinin Karadeniz Teknik Üniversitesinde görüldüğünü söyledi.

Erzurum’da özel üniversite kurmak isteyen vakıf ve kuruluşlara destek olunmasını isteyen güvenli, Erzurum’un bu projelerle önemli bir eğitim merkezi olacağını savundu.

DAGC Başkan Yardımcısı Mehmet Şener ise Erzurum’a ikinci üniversitesi kurulmasını gündeme getiren isimlerden biri olduğunu belirterek, bugün gelinen noktada ikinci değil, 3, 4’ncü üniversite kurulmasının konuşulduğunu söyledi.

Toplantıda daha sonra sırasıyla Doğu Anadolu ihracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, Doğu Anadolu Sağlık Derneği Başkanı Mahmut Kılınç, Dost-El Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ünal Şahin, Erzurum Eğitimciler Derneği Başkanı Naci Haliloğlu, Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği (Er-Kadın) Başkanı Zekiye Çomaklı ve Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat birer konuşma yaptı.

Toplantıda, ikinci üniversitenin kampusunun, şehrin doğusundaki bir bölgede kurulmasının şehrin gelişimine daha olumlu katkı sağlayacağı görüşü ağırlık kazandı.

STK’LAR 2. ÜNİVERSİTE İÇİN TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 17:57:03
Güncelleme :24 Mart 2010 Çarşamba 09:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?