4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Stres Belirleme Ölçeği' araştırması

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisi Merve Bulut, ‘Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na(ÖSS) girecek olan öğrencilerin stresleri ölçmek için bir araştırma yaptı.


Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat başkanlığında gerçekleştirilen çalışmada, ÖSS’ye girecek öğrencilerin normalin çok üstünde stresli oldukları, stresle eğitim görülen Lise arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.


ÖSS öğrencilerinin sıkıntılarla yada stresle başa çıkmak için neler yaptıklarını belirlemek için bir çalışma yapan Üniversitesi Öğrencisi Bulut, çalışmasında, eğitim görülen lisenin türü ile stres arasında anlamlı bir ilişki olduğunu söyledi.
Anadolu Fen Liselerinde okuyan öğrencilerin daha az stresli olduklarını ve bu öğrencilerin kendilerine daha çok güvendiklerini açıklayan Bulut, “Stres belirleme stillerini ele alan bu çalışmamı, Erzincan ve Erzurum’da Üniversiteye hazırlanan dershane öğrencilerine uyguladım. Çalışmamın sonucunda, ÖSS’ye hasırlanan her öğrenci stresli, fakat normal lisede okuyan öğrenciler Anadolu lisesinde okuyan öğrencilere göre daha stresli” dedi.


Uygulanan stres ölçme çalışma neticesinde kişilerin stres ortalama değerlerinin 64 olduğunu belirten Bulut, şunları kaydetti: “ÖSS öğrencilerinin verdikleri cevaplar neticesinde, stres düzeyleri normalin çok üzerinde olduğunu saptadım. Sonuç olarak, öğrencilerin eğitim gördükleri lise ile, ÖSS’nin stresi arasında anlamlı bir ilişki var. Düz lisede okuyan öğrencilerimiz Anadolu Fen lisesi ve Özel Liselerde okuyan öğrencilere göre daha endişeli ve stresli.”
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 14:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?