7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Su bilmecesi sürüyor

Erzurum Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, Erzurum'un içme suyunda kanserojen madde olan 'Fenol'e rastlanmadığını söylerken, ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz, içme suyunun temiz olduğunu ve vatandaşların rahatlıkla içilebileceğini belirtti.

Erzurum'da içme suyunda kanserojen madde olan 'Fenol' bulunduğu iddiası üzerine dün Hıfzısıhha Bölge Müdürlüğü'nde geniş çaplı bir araştırma yapıldı. Bölge Müdürü Erhan Dudu, Atatürk Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Seçen, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cumhur Çankaya, ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz ile görevli kimyagerler tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları bugün kamuoyuna duyuruldu.

Hıfzısıhha Bölge Müdürlüğü salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Bölge Müdürü Erhan Dudu, Pazar günü saat 16.00'da başlayan çalışmaların gece 02.00'de sona erdiğini söyledi. Suda olduğu iddia edilen fenolu tespit için Uluslararası Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) metodunun takip edildiğini anlatan Dudu, "Yapılan deneyler sonunda alınan su numunelerinde Erzurum'daki içme ve kullanma suyunda iddia edildiği gibi fenol tespit edilememiştir" dedi.

İçme ve kullanma suyundaki tartışmalar ve iddialar sebebiyle kurum olarak 3 aylık bir çalışma yapacaklarını vurgulayan Dudu, "İlk araştırmamızda suda olduğu iddia edilen Fenol maddesine rastlanmadı. Ancak, insanlarımızı rahatlatmak için biz 3 ay boyunca içme suyundaki takibimizi sürdüreceğiz. Çıkacak sonuçları da kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz, içme ve kullanma suyunun temiz olduğunu iddia ederek, "Arıtma tesisinden 9 Kasım'da arıtmaya su verdik. Borulardan basınçlı geçen su beraberinde biriken yosunları da depolara taşıdı. Depolardan akan su bu yüzden çamur gibiydi. Şu anda böyle bir sıkıntı yok. Şimdi sadece suda zaman zaman sarımsı renk oluşuyor. Onu da testler yaptık, filtrelerdeki kumun kalınlığını artıracağız" diye konuştu.

Erzurum'a su sağlayan Çat Barajı Havzası'nda iki köy bulunduğunu vurgulayan Kılınboz, şunları söyledi: "Tüysüz köyünü DSİ, Taşağıl'ı ise biz istimlak ederek ilk bahar aylarında bölgeden kaldıracağız. Konuyla ilgili ödenekler konuldu. Ancak içme suyunda kanalizasyonla ilgili bir sorun yok. Suda daha önce şikayet edilen çamaşır suyu kokusunun sebebi de fazla klorlamadır. Biz bilindiği üzere arıtma tesisinden su veriyoruz. Burada tutulan suya bol miktarda klor atılıyor. Suyun tadının değişikliği buradan kaynaklandı. Son zamanlarda da bu koku giderek azaldı, yok denecek hale geldi."

Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Seçen, basın toplantısında 'Fenol' maddesiyle ilgili bilgi verdi. 'Fenol'un maddeler dünyasında büyük bir grup olduğunu belirten Seçen, "Kimyagerlerle birlikte bütün alternatifler düşünülerek çalışma yapıldı. Saat 16.00'da başlayan çalışmada tehlikeli fenol araştırması yapıldı. Çalışma sonunda cihazın tespit edebileceği bir fenol bulgusuna rastlanmadı" dedi.
Erzurum'da suyla ilgili şikayetleri kurum olarak sürekli değerlendirdiklerini belirten Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cumhur Çankaya ise, kentte 2 bin 300 yerde sudan numuneler aldıklarını bunu belirli periyotlar halinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

DEMİRCİOĞLU'NUN İDDİALARI
Erzurum'daki içme ve kullanma suyuyla ilgili yaşanan tartışma, Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu'nun, yüksek lisans öğrencileriyle birlikte 'Su kimyası' dersinde yaptığı su analizi sonuçlarının açıklanmasıyla ortaya çıkmıştı. Araştırma sonucuna göre, Erzurum'un içme suyunda normalin 83 katı 'Zehirli fenol' maddesi saptandığı ifade edilmişti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 16:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?