4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Su savaşları

KÖYLÜLERİN SU TEPKİSİ

Erzurum'un Oltu ilçesinde Ballıca köyü arazisinden çıkan su, Oltu Belediyesi ile 3 köyü karşı karşıya getirdi.

Oltu'ya bağlı Kaleboğazı, Subatık ve Sarısaz köylüleri, arazileri için kullandıkları suyu ilçeye getirmek isteyen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek'e tepki gösterdi.

Oltu-Erzurum karayolunun 15. kilometresinde ellerinde Türk bayrağı ve dövizlerle bir süre oturma eyleminde bulunan Subatık, Kaleboğazı ve Sarısazlı köylüler, suyu belediyeye vermemek için eylem yaptılar.

 SUYU, HAYVANLAR BİLE İÇMİYOR

Sarısaz Köyü Muhtarı Lokman Aslan, 3 köyün faydalandığı suyun Oltu'ya içme suyu olarak verilmesi halinde yaz aylarında büyük sorunlar yaşanacağını söylediler. Yaz mevsiminde 5-6 ay boyunca dereden akan suyun kesildiğini anlatan Muhtar Aslan, tek alternatiflerinin bataklıktan çıkan bu su olduğunu kaydetti. DSİ'nin verdiği rapora göre zaten kaynağın yetersiz olduğunun bilindiğini aktaran Aslan, Belediye Başkanı'nın ilçe şebeke suyunu artıracak başka bir çözüm bulması gerektiğini savundu.

"Hayvanların bile içmediği suyu, ilçedeki halka nasıl içereceklerini merak ediyorum" diyen Muhtar Aslan, başka kaynaktan alınıp tahlili yaptırılan suyun bu kaynağın suyu gibi gösterildiğini öne sürdü.

Kaleboğazı, Subatık ve Sarısaz köyünden kadın-erkek, genç-yaşlı, çoluk-çocuk onlarca kişinin tepki gösterdiği eylemde köylüler, Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek'e yüklendi.

 

BAŞKAN BİZİ GÖÇE ZORLUYOR

Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek'e yönelik sitemlerini dile getiren köylüler, "Başkan bu suyu elimizden alarak adeta bizi göçe zorluyor. Bari, Belediye Başkanı tüm arazilerimizi de alsın. Böylece, hem o kurtarsın hem de biz" şeklinde konuşurken yetkililerden gelinen noktanın çözümü hususunda yardım bekliyor.

Bu arada, konuyla ilgili yazdığı bir şiirle durumun ciddiyetini gözler önüne seren yörenin tanınmış halk şairlerinden Kaleboğazı köyü sakinlerinden Sebahattin Kaya ise, "Bu suyu içme suyu olarak kullanamıyoruz. Hatta hayvanlar bile mecbur kalmadıkça bu suyu içmiyor. Suyu ancak bağ, bahçe ve arazilerimizin sulamasında kullanıyoruz. Çünkü bundan başka yazın kullanabileceğimiz başka suyumuz yok. Bu su Kaleboğazı, Subatık ve Sarısaz köylerinin can damarıdır" diye konuştu.

KÖYLÜLERİN SU TEPKİSİ
KÖYLÜLERİN SU TEPKİSİ
KÖYLÜLERİN SU TEPKİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 16:48:04
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 21:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?