7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sürüsü var ama yeşilkartlı!

Erzurum'da yeşil kart sahibi 3 kişinin koyun sürüsü olduğu belirlendi.

Her birinin beşyüzer koyun aldığı tespit edilen 3 kişinin ve ailelerinin yeşil kartları iptal edildi. Kartları iptal edilen köylüler, koyunları satın almadıklarını, köy merasında otlatabilmek için geçici olarak üzerlerine geçirdiklerini savundular.

Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Aktoprak köyünde yeşil kart sahibi Hasan Ildız, Ahmet Büyüktaş ve Mahmut Çelik'in, toplam 1500 koyun aldığı tespit edildi. Bu kişilerin, Erzincan'ın Tercan ilçesinde yaşayan Cebrail Akkavak, Muhittin Polat ve Battal Polat ile Erzurum 1. Noterliğinde hayvan satış sözleşmesi imzaladıkları belirlendi.

Hayvan satışının belirlenmesinin ardından 24 Temmuzda yapılan Erzurum Valiliği İl İdare Kurulu toplantısında, Ildız, Büyüktaş ve Çelik'in yeşil kartlarının iptaline karar verildi. Büyüktaş ailesinden 4, Ildız ailesinden 8 ve Çelik ailesinden 4 kişinin kartları, 3816 Sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkındaki Kanuna göre geri alındı.

Toplantıda ayrıca hayvan satış sözleşmesi imzalanmasının ardından söz konusu kişilerin yeşil kart ile yaptıkları sağlık harcamalarının tahsil edilmesi kararlaştırıldı.

YEŞİL KARTI İPTAL EDİLENLER

Yeşil kartı iptal edilen Hasan Ildız, Valilik İl Mera Komisyonu tarafından alınan kararla il dışından gelen küçükbaş hayvanlara ildeki meraların kiralanmasının yasaklandığını belirtti. Söz konusu yasaktan dolayı hayvanları geçici süreyle üzerlerine aldıklarını ifade eden Ildız, “Biz köyümüzün meralarına diğer köylerden hayvanların gelmesine engel olmak için, meralarımızı korumak için böyle bir şey yaptık” dedi.

Akrabaları da dahil olmak üzere 7 kişiye bakmak zorunda olduğunu bildiren Ildız, şunları söyledi:

“Yeşil kartımızın iptal edileceğini bilseydim böyle bir şey yapmazdım. Çok pişmanım. Bir ay sonra meralar kapanacak. O zaman koyunları sahiplerine geri vereceğiz. Çok mağdur olduk. Hasta olursak büyük sıkıntılar yaşarız. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz.”

Ahmet Büyüktaş ise mağdur olduklarını, maddi durumlarının kötü olduğunu kaydederek, “Hasta olursak doktora gidecek paramız yok. Yaptığımız işin bu sonuçlara ulaşacağını bilseydim kesinlikle yapmazdım” diye konuştu. Mahmut Çelik'in ağabeyi Mustafa Çelik ise kardeşinin meraları kiralayabilmek için sözleşme yaptığını, bu sayede meraları koruduklarını savunarak, şöyle konuştu:

“Yaptığımız sözleşmenin ardında hayvanlar kardeşimin üzerinde gözüktü. Ancak onun her hangi bir hayvanı yok. 1 ay sonra koyunları sahiplerine teslim edecekler. Yeşil kartları da olmadığı için sıkıntı yaşayacaklar.”

 

AA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 10:53:39
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 13:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?