6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sütbeyaz 8 yıllık dönemi değerlendirdi

Görev süresi 6 Ağustos Çarşamba günü dolacak olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Türkiye’nin en huzurlu üniversitesini devredeceği için mutlu olduğunu söyledi. Üniversite-halk bütünleşmesinin maksimum seviyede olduğunu belirten Prof. Dr. Sütbeyaz, 35 bin öğrencili üniversitenin şehir ekonomisine yılda 15 milyon dolar katkı sağladığını bildirdi.

Atatürk Üniversitesi kampusu içerisinde inşa edilen Erzurum Evi’nde basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, 8 yıllık rektörlük döneminde yaptıklarını anlattı.

Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Kaya, Prof. Dr. Erkol Demirci, Genel Sekreter Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi’nin Cumhuriyetin en muhteşem eserlerinden biri olduğunu söyledi. Üniversitenin bugünlere gelmesine katkı sağlayan, rektörler, öğretim üyeleri ve çalışanlara teşekkür eden Prof. Dr. Sütbeyaz, “Böyle bir üniversitede yönetici olarak çalışmaktan onur duydum, gurur duydum. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde katkıları bulunan bütün rektörlere, dekanlara, öğretim üyelerine, çalışanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bayrağı teslim alacak arkadaşımız da aynı şekilde bu hizmet bayrağını daha yukarılara taşıyacak ve hepimiz sizler bizler hepimiz arkadaşa sonuna kadar destek vereceğiz. 2000 yılında göreve aday olduğumuzda 4 sayfalık broşürüm vardı. Üniversitenin öğretim üyelerine dağıttığımız, neler yapacağız diye orda yazılanlara bakıyorum, ilk 2 ve 3 yılda hepsi tamamlandı. Çünkü hep gerçekleşebileceğine inandığım şeyleri yazdım. Büyük projeleri hep ortak akılla gerçekleştirdik. Geldiğimiz noktada gönül rahatlığıyla vicdan huzuruyla kendime göre, kendi yorumlarıma göre dört dörtlük bir üniversiteyi yeni gelen arkadaşımıza teslim etmenin huzurunu yaşıyorum. Çok çok daha ilerilere üniversitemiz koşarak gidecek, Erzurum’da bundan nasibini alacak. Türkiye’nin en huzurlu üniversitelerinden birisini inşallah teslim edeceğiz. Bundan da mutluluk duyuyorum. Bunu hepimiz, şehir olarak gerçekleştirdik.” dedi.

Atatürk Üniversitesi’nin 14. rektörü olarak görev yaptığını ifade eden Prof. Dr. Sütbeyaz, görevi devrettikten sonra tekrar öğretim üyesi odasına dönerek çalışmalarını Erzurum’da sürdüreceğini bildirdi. Rektörlükteki ofisini ve lojmanı boşalttığını kaydeden Sütbeyaz, Erzurum’da görevine devam ederek rektörler arasında bir ilke daha imza atacağını söyledi.

ŞEHİR EKONOMİSİNE 15 MİLYON DOLARLIK KATKI

35 bine yakın nüfusuyla Atatürk Üniversitesi’nin bir şehir büyüklüğüne kavuştuğunu anlatan Prof. Dr. Sütbeyaz, şehre olan katkının da büyüdüğünü söyledi. Erzurum ekonomisine zarar verecek bir çalışmaya izin vermediklerini vurgulayan Sütbeyaz, şunları ifade etti:

“Üniversitenin şehir ekonomisine katkısı yılda 15 milyon dolar. Erzurum’da bulunan esnafın 7 bin 500’ünün üniversitemizle ilişkisi var. Biz burada hiçbir zaman bölge esnafına zarar verecek bir yapılanmaya izin vermedik. Burada ticari yatırımlar yapmak isteyenler çok oldu ancak buna müsaade etmedik. Bütün bunlara rağmen kamuoyunda yanlış bilgiler vardı. Bu konuda Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyeleri bilgilendirdi, esnaf odalarına da benzer toplantılar yapmalarını söyledim, ama bunu gerçekleştiremedik.”

Görev süresi boyunca şehir-üniversite ilişkilerinin maksimum seviyeye ulaştığını vurgulayan Sütbeyaz, “Üniversiteye her hangi bir şekilde problemi için müracaat eden her Erzurumlunun problemini çözdük. Ben işte halkla üniversite bütünleşmesini bu şekilde kabul ediyorum. Kim müracaat etmişse problemi çözülmüştür. Şehir bize ne görev vermişse yapmışız. 2011 denmiş, biz üzerimize düşeni yapmışız. Erzurum’da 22 tane okulu en azından 20-25 milyar masraf ederek onarımlarını yapmışız. Erzurum’da üniversite yapabileceği her şeyi yapmıştır. Atatürk Üniversitesi bir kampus üniversitesi ama sorumluluklarımızı hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız.”dedi.

Erzurum’da üniversiteden beyin göçünü önleyemediklerinin altını çizen Rektör Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi’nin 6-7 üniversiteyi kurduğunu kaydetti.

ERZURUM’DA 2 ÜNİVERSİTE KURULABİLİR

Türkiye’ni bazı illerinde 2. üniversite kurulmasına izin verildiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Erzurum’da 2 yeni üniversite kurulabileceğini bildirdi. Atatürk Üniversitesi’nin şehir içinde bulunan eğitim fakültesini kampus içerisine taşıyacağını, boşalan binanın sosyal ağırlıklı bir üniversite olarak kullanılabileceğini vurgulayan Sütbeyaz, Yenişehir’de bulunan hastanenin taşınmasıyla boşalan binanın da teknik ve mimarlık üzerine bir üniversite kurulabileceğini kaydetti. Kurulacak üniversitelerin devlet üniversitesi olması gerektiğini ifade eden Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi’nin de bunlara destek olabileceğini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 20:24:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?