4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Tarihe saygı için çalışmalara ara

TARİHE SAYGI İÇİN ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yapımı devam eden Yakutiye Bulvarı’nı Karskapı’ya bağlayan yol çalışmaları sırasında tarihi olduğu sanılan kalıntı izleri ortaya çıktı.

Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin, yol kenarında ortaya çıkan katıntı izleri nedeniyle çalışmalarına ara verildiği belirtildi. Başkan Vekili Ferhat Mergan, hizmetle tarihi dokuyu birbirinden ayırdıklarını, tarihe saygılı olduklarını söyledi.

Yakutiye İlçe belediyesi tarafından sürdürülen yol açma çalışmaları sırasında tarihi kalıntılara rastlandı. Hasanibasri’den geçen ve TOKİ konutları yanında ortaya çıkan kalıntılar nedeniyle Belediye Fen İşleri ekipleri çalışmalarını durdurdu. Çalışmaları durdurma kararının tarihe saygıdan kaynaklandığını belirten Belediye Başkan vekili Ferhat Mergan, “Bilindiği gibi Yakutiye Bulvarı’nı Karskapıya bağlayan bin metre uzunluğunda, 25 metre genişliğinde yol çalışmamız var. Belediye Başkanımız Ali Korkut’un bu yolu 2009 sonuna kadar hizmete sokma sözü var. Çalışmalar sırasında arkadaşlarımız tarihi olduğunu sandığımız kalıntı izlerine rastladılar. Bu kalıntılar yolun kenarında bulunsa da ekiplerimiz çalışmalarını durdurdular. Anıtlar Kurulu’nun incelemesi ve alacağı karar doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Belediye olarak tarihe saygı duymanın ötesinde Belediye Başkanımızın özel duyarlılığı nedeniyle tarihi dokuya aşırı hassaslıkla yaklaşan tavrımız var” şeklinde konuştu.

TARİHİ KALINTI İSTİNAT DUVARI ÇIKTI

Öteyandan Yakutiye İlçe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını durdurmasına yol açan kalıntı izlerinin 1940’lardan kalma istinat duvarı olduğu belirtildi. Gavurboğan mahallesinin yaşlı sakinlerinin aktardıklarına göre, bölgede geniş oranda bataklık yer alıyordu. Gavurboğan mahallesi ile Karayollarının geçtiği bölge arasında geniş bir alanı kapsayan bataklık mahalleyi tehdit ediyordu.

Yaşlı sakinler, “Mahallenin önünden başlayan ve Karayollarına uzanan bataklık bölge vardı. Dönemin yetkilileri mahalleyi bataklıktan ayırmak için 1930-40’lı yıllarda buraya bir istinat duvarı yaptılar. Bu kalıntı izlerinni o istinat duvarının kalıntısı olduğu muhakkak” dediler.

İlgililer ise ortaya çıkan kalıntı izlerinin daha eski olma ihtimalinin bulunmadığını, yaşlıların anlatımlarının büyük ihtimalle doğru olduğunu kaydettiler.

TARİHE SAYGI İÇİN ÇALIŞMALAR DURDURULDU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2009 Çarşamba 10:38:02
Güncelleme :2 Aralık 2009 Çarşamba 16:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?