6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Tarihi belgelerle ermeni sorunu

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Türk Ermeni Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni soykırımının söz konusu olmadığını, bunu Ermeni tarihçilerin bizzat itiraf ettiklerini söyledi. 

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Türk Ermeni Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, ‘Tarihi belgeler ışığında Ermeni sorunu’ konusunda konferans verdi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi. 

Ermeniler’in Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirdikleri katliamların slaytlarla anlatıldığı konferansta, bazı öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Tarihi belgelerle konuşmasına başlayan Doç.Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni sorununun sadece Türk dünyasının değil, Ortadoğu, Kafkasya’da çıkar ve emelleri olan emperyalist devletlerin hepsini ilgilendiren milletlerarası bir problem olduğunu açıkladı. Ermeni meselesinin hiçbir zaman Ermeniler’in hareketi olarak gündeme gelmediğini, her defasında Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa gibi devletlerin kışkırtarak Ermeni hareketinin oluşturduğunu kaydeden Kürkçüoğlu, “Türkiye iki asırdan beri Şark Meselesi’nin kıskacında bulunmaktadır. Ama maalesef belki kapımızı çalınca bu tarihi meseleyi hatırlıyoruz. Ermeni meselesi günlük politikalarla geçiştirilemez. Uzun vadeli, milli hedefleri belirlenen ve Türkiye’nin milli çıkarları noktasında bir siyaset takip etmek gerekmektedir” dedi. 

“ERMENİ TARİHÇİLER İTİRAF ETTİ”
Tarihte Ermeni ve Süryanilere karşı en büyük zulmü, katliamı yapan, tehcire tabi tutan, mezheplerini ve kiliselerini yasaklayan Bizanslılar ve İranlılar olduğunu açıklayan Kürkçüoğlu, şunları ifade etti: 

“Ermeni Tarihçi Matheos’un ‘İnsanların en adili, en akıllısı ve kudretlisi olan Melikşah, bütün insanlara karşı baba gibi idi. Bütün Rum ve Ermeniler kendi istekleri ile onun yönetimine girdiler’ sözü tarihi bir itiraftır. Tarih boyunca Ermeniler, Türkler dışında hangi milletin hakimiyeti altına girmişlerse hep zulüm ve işkence görmüşlerdir. Türkler ise hakimiyetleri altındaki Ermenilerin tarih boyunca; dillerine, dini inançlarına, eğitim kurumlarına, örf ve adetlerine dokunmamışlardır. Bu gün hala yeryüzünde Ermeni kiliseleri varsa, Ermeni mevcutsa bunu Türklere borçlulardır.” 

“BELGELERİMİZ OLMASINA RAĞMEN KENDİMİZİ ANLATAMIYORUZ”
Ermeni soykırım adı altında bir çok kitap, makale yazıldığını, bir çok belgesel hazırlanarak bundan para kazanıldığını, ancak Türkiye’nin bu konuyu yeterince anlatamadığını söyleyen Kürkçüoğlu; “Doğu Anadolu Bölgesi’nde Taşnak ve Hınçak çetelerinin katlettiği 520 bin Müslüman-Türk’e ait 185 toplu mezar ve Türk katliamı ile ilgili Osmanlı, Başbakanlık ve Askeri Tarih Arşivlerinde binlerce belge mevcuttur. Hayatlarında bir kere dahi arşiv görmemiş, belge tanımamış, tarihimizle yakından uzaktan ilişkisi olmamış, batılı ülke parlamenterlerinin, tarihimiz hakkında hüküm yürütmesi, yorum yapması,yasa kabul etmesi, ilme akla sığacak bir davranış değildir. Türk Soykırımı’nın yaşandığı gerçeğini anlatamadığımız için, hayali Ermeni senaryoları dünya kamuoyunda gerçekmiş gibi kabul edilmeye başlandı ve Türk Milleti olarak hak etmediğimiz tarihimize yönelik saldırılara muhatap olmak zorunda kaldık.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 14:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?