6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Tarım İl Müdürlüğü tedbir aldı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Tarım İl Müdürlüğü il genelinde bir dizi tedbir aldı. Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi alınması ve uyulması gereken tedbirler konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Yapılan açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde yetiştiricilerimiz hayvan satış yerlerine hayvanlarını getirirken 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu çerçevesinde köy muhtarlarından veya belediyelerden Menşei Şahadetnamesi ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden Hayvan Sağlık Sevk Raporu almaları ve aşağıda belirtilen kurban satış yerlerinde satışa çıkarmaları hususuna riayet etmeleri gerektiği belirtildi. 

KURBANLIK HAYVAN ALIMLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 

Açıklamada kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda şu ifadelere yer verildi; “Veteriner Sağlık Raporu veya Menşei Şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. 

Kurban kesiminden sonra uyulması gereken kurallar: Kurban kesiminden sonra kurban derilerinin ve kurban etlerinin zati ihtiyacından fazla olanlarının taşınmasında 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu çerçevesinde köy muhtarlarından veya belediyelerden Menşei Şahadetnamesi ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden Hayvansal Ürünler Sevk Raporu almaları gerekmektedir. 

Kurban satış yerleri ve kesim yerleri belediyelerce belirlenmiş olup, belirlenen yerlerin dışında satış ve kesim yapılmaması gerekmektedir. Kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak küpelerinin İl ve İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesi ve hayvanların kayıtlardan düşürülmesinin sağlanması gerekmektedir. Hayvan sağlığı ve insan sağlığını korumak için yukarıda belirtilen hususlara riayet edilmesi gerekmektedir. Kurallara riayet edilmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır.”

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 17:23:46
Güncelleme :3 Aralık 2008 Çarşamba 18:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?