4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Tarım'a özel idare katkısı

Erzurum İl Özel İdaresi içme suyu, yol çalışmalarının yanı sıra sulama ve gölet projeleri ile tarım sektörüne önemli bir destek sağlıyor.


Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, bölge insanının en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım alanında sert iklim koşullarına rağmen ürün kapasite ve çeşitliliğinin artırılarak mevcut araziden daha etkin ve verimli bir şekilde istifade edilmesini sağlamak amacı ile İl Özel İdaresi tarafından 23 sulama projesi gerçekleştirildiğini söyledi.
31 BİN 490 DEKAR ARAZİYE SULAMA HİZMETİ
Özellikle son yıllarda gelişen organik tarım anlayışıyla sulamanın öneminin bir kat daha arttığını, Erzurum’un iklim şartlarından kaynaklanan dezavantajların bertaraf edilerek sulu tarım ile verimliliğin artırıldığını ifade eden Altınok, “Merkez ve ilçelerimizde bulunan rantabilitesi yüksek köylerimizde çiftçi ailelerimize hizmet edecek toplam 19 adet sulama projesi hazırlanarak bunların hepsi tamamlanmıştır. Ayrıca ihale tenzilatından kalan ödeneklerle de 4 adet ek proje hazırlanarak tamamlanmış, böylece toplam uygulanan proje sayısı 23’e çıkmıştır. Bu projelerin yapımı ile 31 bin 490 dekar araziye sulama hizmeti götürülerek çiftçinin hizmetine sunulmuş milli ekonomiye 16 milyon 864 bin TL katkı sağlanılmıştır” diye konuştu.


20 BİN KÜÇÜKBAŞ 15 BİN BÜYÜKBAŞ
HAYVANA İÇME SUYU SAĞLANDI
İl ekonomisinin bir diğer bel kemiğinin ise hayvancılık olduğunu dile getiren Genel Sekreter Altınok, “Hayvancılık sektörü açısından çayır, mera ve yaylaları ile oldukça uygun bir alt yapıya sahip olan ilimizde nüfusun büyük bir kısmı hayvancılıkla uğraşır. Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da sulama projelerimizin yeri oldukça önemlidir. Erzurum merkez ve Çat, Hınıs, Ilıca, Karayazı, Şenkaya, Tekman, Tortum ilçelerinde toplam 10 adet proje hazırlanmış bunlardan sekizi tamamlanmıştır. Ayrıca Horasan ilçesindeki Gerek ve Hacıhanlı HİS göletleri, İspir ilçesindeki Karahan HİS göleti, Tortum ilçesindeki Çamlıca Mahallesi HİS göleti, Oltu ilçesi Bahçeçik köyü HİS göleti ile Narman ilçesi Kokaya köyü HİS göletlerin bakım onarım çalışmaları yapılarak merada 20 bin Küçükbaş 15 bin Büyükbaş hayvana içme suyu sağlanmıştır” şeklinde konuştu.


47 BİN 163 HEKTAR ARAZİYE YER ÜSTÜ
SULAMA HİZMETİ GÖTÜRÜLDÜ
İl Özel İdaresi tarafından vatandaşların sosyal refah düzeylerini artırarak, daha çağdaş koşullarda tarım ve hayvancılık yapmalarını sağlamak amacıyla toplamda, 293 köye 47 bin 163 hektar araziye yer üstü sulama hizmeti götürüldüğünü anlatan Altınok, “24 köyümüzde 14 bin 873 hektar araziye yer altı sulama hizmeti, 6 Köyümüzde bin 592 hektar araziye Sulama Göleti hizmeti, 7 Köyümüzde 3 bin 729 hektar araziye Toprak Muhafaza hizmeti, 3 Köyümüzde 6 bin 510 hektar araziye Tarla İçi Geliştirme hizmeti, 15 Köyümüzde 5 bin 501 hektar Drenaj ve Toprak Islahı hizmeti götürülmüş, 110 Köyümüze H.İ.S. Göleti yapılmıştır” şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 13:28:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?