6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Tasarrufun püf noktaları

Elektriğe yapılan zamlardan sonra faturalardan şikayetçi olan vatandaşlar için Erzurum Elektrikçiler Odası'ndan tasarrufun püf noktaları açıklandı. Elektrik Mühendisleri Odası Erzurum İl temsilcisi İbrahim Topdağı, elektrik tasarrufu için neler yapılabileceğini anlattı. 

Elektrikte üç farklı tarife uygulandığını söyleyen Topdağı, sabah ve gece yarısı 9 yeni kuruş olan bir kilovat saat elektriğin fiyatı, 17.00-22.00 saatleri arasında 15.5 yeni kuruşa kadar çıktığını belirtti. Elektrik faturalarında yapılacak indirim için tasarruf konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Topdağı, özellikle floresan lamba kullanımını tavsiye etti.

TASARRUF İÇİN PÜF NOKTALAR
Elektrik Mühendisleri Odası temsilcisi İbrahim Topdağı, elektrikte tasarrufun nasıl yapacağını şu şekilde anlattı:
"Bir bilgisayar işlem yaparken 140-150 watt elektrik tüketir, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik harcar. Televizyon, VCD ve DVD'lerin kullanılmadığı zamanlarda kapatılmaları önemlidir. Çalışmayan cihazlarınızı açma kapama düğmesinden kapatın.
Buz dolabına sıcak yiyecek, içecek koymayın. Buzluktaki buz kalınlığı 5-6 milimetreyi aşmadan eritilmelidir. Buzdolabının kapısını açık bırakmayın ve kapı için manyetik bantlarını ayda bir kez sabunlu su ile temizleyip pudralayın.
Odadan ayrılırken lambaları mutlaka kapatın. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanmaya çalışın, pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.
Bunu yanında lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımı yapılmalıdır. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarı azaltır.

EV EŞYALARI NASIL KULLANILMALI
Topdağı, elektrik ve ev aletlerinde enerji tasarruf yapmak için uyulması gereken önemli noktaları şöyle anlattı:
"İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına sebep oluyor. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelendirilmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması klimanın soğutma yükünü azaltır ve daha az enerji kaybı olur. Eğer evde birkaç fırın varsa daima küçük olanı tercih edin. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması, yapılsa bile bu süre 10 dakikayı geçmemesi gerekir. Mikro dalga fırınlarında pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşiyor, bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcıyor. Bulaşık makinesi yerleştirilirken çevresinde en az 5 santimetre boşluk bırakılmalı böylece, ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalıdır. Bulaşıkları ön yıkamaya tabi tutmak gereksizdir, gerektiği durumlarda sıcak su yerine soğuk su kullanılmalıdır. Bulaşık makinesi tam kapasite dolmadan çalıştırılmamalıdır. Elektrik süpürgesinin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlar. Ayrıca yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçuklar temizlenmelidir." 

Küçük ekranlı televizyonların büyük ekranlı televizyonlardan daha az elektrik tükettiğini söyleyen Topdağı, "Ses düzeyinin düşük tutulması da ses düzeyinin elektrik enerjisi tüketimini azaltıyor. Saç, mümkün olduğunca havluyla kurutulmalıdır. Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışması 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer enerji tüketiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 13:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?