6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Tek hedef eğitimde başarı

Erzurum, eğitimde başarıyı yakalamak için harekete geçti. Valilik, Atatürk Üniversitesi, Kızılay ve Palandöken Dershaneler Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan Eğitimde Başarıyı Artırma Projesi (EBAP) uygulanmaya başladı. Bin 256 öğrenciyi dershaneyle buluşturacak olan projede 800 öğrencinin masraflarını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 456’sını ise Palandöken Dershaneler Birliği karşılayacak. 

Erzurum’da özellikle ÖSS ve SBS’de başarı grafiğini yükseğe taşıma amacıyla hazırlanan projenin tanıtımı bugün Kızılay Dershanesi'nde yapıldı. Vali Sami Bulut, Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Samih Bayrakçeken, Kızılay Erzurum Şube Başkanı Mithat Turgutcan, Rehberlik Eğitim Merkezi Müdürü Uğur Elmas, Palandöken Dershaneler Birliği Başkanı Birol Turgut, ilçe mille eğitim müdürleri, şube müdürlerinin katıldığı toplantıda EBAP kapsamında yapılacak çalışmalar ele alındı. 

SBS ve ÖSS’de Erzurum’un Türkiye genelinde gerilerde olduğunu hatırlatan Vali Sami Bulut, “Bunun için geçmiş yılarda başlatılan ama kısmen yetersiz olan projenin biraz daha kurumsallaştırılarak uygulamasına başladık. Valilik, Atatürk Üniversitesi, Kızılay, Palandöken Dershaneler Birliği bir araya gelerek Erzurum’daki çalışkan ancak ekonomik seviyesi yetersiz olduğu için dershaneye gidemeyen öğrencileri bu çatı altında belli bir seviyede buluşturma gayretinde olduk.”dedi. 

Belirlenen çocukların eğitim ve öğretime yatkınlığı, başarı seviyeleri ile ailelerinin gelir düzeyinin göz önüne alındığını ifade eden Vali Bulut, ayrıca sosyal güvencesi olup ta gelir seviyesi düşük olan ailelerin çocuklarının da bu kapsama dahil edildiğini bildirdi. 

Başarıyı artırmak için Erzurum’da ayrıca ölçme ve değerlendirme merkezi kurduklarını da ifade eden Vali Bulut, ilköğretim ve liselerde oluşturulacak ölçme değerlendirme kurulunun öğrencilerin mevcut seviyesini tespit edeceğini, sonuçların ilçe bazında değerlendirildikten sonra il bazında da ele alınarak başarı için neler yapılması gerektiğinin belirleneceğini kaydetti. 

FİZİKİ ŞARTLARI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 

Eğitimde başarı için fiziki şartların iyileştirilmesinin de önemli olduğunun altını çizen Vali Sami Bulut, şunları kaydetti: 

“Şu an bir çok okulumuzun onarımı devam ediyor, bazı okulların inşaatları sürüyor. Çeşitli kumlarla eğitimin fiziki alt yapısının geliştirilmesi konusundaki destek girişimleri devam ediyor. Son 4 yıldır hükümetlerin aldığı karar çerçevesinde eğitime yüzde yüz destek kampanyası var. Türkiye genelinde bu konuda önemli mesafeler alındı. Ancak bu kampanyaya Erzurum’da katılım biraz az oldu. Bu bölgemize kampanya çerçevesinde işadamlarının yatırım yapmadığını müşahade ettik. Eğitime yüzde yüz destek kampanyasında yatırım vergiden düşüldüğü için işadamlarımıza ve hayırseverlere önemli fırsat sunulmakta. Bu konuda da girişimlerimizi sürdürerek ilimize okullar kazandırmaya çalışacağız.” 

KIZILAY DERSHANESİ'NDE 239 ÖĞRENCİ 

Kızılay Şube Başkanı Mithat Turgutcan tarafından binası tahsis edilen Kızılay Dershanesi’yle ilgili bilgi veren vali yardımcısı Mehmet Gök, 22 sınıfta 239 öğrenciye eğitim ve öğretim vereceklerini bildirdi. Öğrencileri iki aşamalı seviye tespit sınavı yaptıktan sonra belirlediklerini kaydeden Gök, dershanede en az 10 yıllık 17 öğretmeni tercih ettiklerini vurguladı. Anadolu ve Fen lisesinden belirlenen öğretmenlerin yanı sıra Atatürk Üniversitesi’nde son sınıfta okuyan 10 öğrencinin de hafta içi organize edilen etütlere katıldığını belirten Mehmet Gök, evde ders çalışma imkanı olmayan öğrencilerin dershanede yapılacak etütlerde çalışabileceklerini ifade etti. 

Palandöken Dershaneler Birliği Başkanı Birol Turgut, EBAP kapsamında kendilerinin 456 öğrencinin eğitimini karşılayacaklarını ifade etti. Turgut, öğrencileri ilköğretimde 7-8, ortaöğretimde ise son sınıf öğrencilerini seçtiklerini söyledi. Turgut, Erzurum’un eğitimde başarıyı yakalaması için dershaneler birliği olarak gerekli desteği vereceklerini bildirdi. Turgut, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın da 800 öğrencinin dershane giderlerini karşılayacağını kaydetti. 

Erzurum Rehberlik Merkezi Müdürü Uğur Elmas, başarı için öğrenci, öğretmen veli ilişkisine dikkat çekti. Emler, ilde uygulanacak projenin aşamaları hakkında bilgiler verdi. 

Toplantıda daha sonra Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Samancı, veli eğitimi projesi hakkında bilgi verirken Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürü Bayram Karabıyık, okullarda yapılacak faaliyetleri anlattı. 

ÖĞRETMEN AÇIĞI 700, KAPALI OKUL YOK 

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Sami Bulut, Erzurum’da norm kadroya göre öğretmen açığının 700 olduğunu söyledi. İl genelinde 8 bin 851 öğretmenin görev aldığını ifade eden Vali Bulut, öğretmensizlik sebebiyle kapalı okul olmadığını belirtti. 

TURGUTCAN’A TEŞEKKÜR 

Vali Sami Bulut, Kızılay binasını dershaneye tahsis eden Kızılay Başkanı Mithat Turgutcan’a teşekkür etti. Turgutcan’ın dershane için binayı tahsis etmesinin yanı sıra elektrik, yakıt gibi giderlerini de karşıladığını ifade eden Bulut, Turgutcan’ı ulu bir çınara benzeterek, uzun ömürler diledi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 15:16:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?