4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Teknoloji karcılık mesleğini eritti

TEKNOLOJİ YAZIN SICAĞINDA SERİNLETEN KARCILIK MESLEĞİNİ ERİTTİ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alışkanlıklar, yaşam biçimleri, tüketim kalıpları sürekli değişirken birçok meslek de zaman içerisinde kayboluyor.

Ekonomik koşulların değişmesi nedeniyle kaybolan meslekler arasında yer alan ve özellikle yaz sıcağından bunalanların imdadına yetişen karcılar, yaşam tarzındaki farklılaşmayla birlikte unutulurken şimdilerde kar helvası yapan makineler her yerde sıcaktan bunalanları serinletmeye çalışıyor.

Çok zahmetli bir iş olan karcılıkta kışın yağan kar, dağlarda kayaların güneş almayan tarafında gölgelik kısımlarda istiflenip saklanarak yazın kavurucu sıcağında içilecek suyun, ayranın veya şerbet gibi içeceklerin içine atılırdı. Ayrıca dondurma yapımında kullanılırdı. Yazları içine kar atılmış soğuk içecekler sıcak havalarda yürek ferahlatırdı.

Kar basarken, önce dağda kayaların dibinde veya oyuğunda güneşten fazla etkilenmeyen bir yerinde yer seçilir. Seçilen bu yerin taşı ve toprağı atılır, yer temizlenir ve düzeltilir. Üzerine saman ve kurtlanmasını ve kolay erimesini önlemek için tuz serpilir. Sonra bu düzeltilen yerin üzerine bir kat kar, bir kat tuz atılır ve küreğin tersiyle, loğla sıkıştırılır. Bu sıkıştırılmış kar yığınının üzerine bir kat daha kar atılır ve tekrar bunun da üzerine tuz serpilir ve aynı şekilde sıkıştırma yapılır. Her kat kar atımında bu işlem aynen tekrarlanır. Düzenlenen yerin hacmi dolunca, kar yığınının üzerine tekrar tuz serpilir ve kar yığınının tümü üzerine kalınca saman serilir. Ve bu defa saman sıkıştırılır. Böylece kar yığını hazırlanmış olunur.

Yazın kar yığınından kar çıkartılacağı zaman da, önce saman kar yığınının üzerinden sıyrılır, sonra kar testereyle kalıp şeklinde kesilir ve bir telise sarılarak yük hayvanlarına yüklenerek meydanda satılmak, dondurma yapılmak üzere ve de lokantalara, kahvelere satmak için çarşıya getirilirdi. Elektriğin yaygın kullanımı sonucu önce buzhaneler çıktı, sonra da her tür ve boyda buzdolapları. Buzhanelerde buzun bolca üretilmesi ve ardından buzdolaplarının evlerde en çok aranan bir gereç olması karcılığın ölümüne oldu. Günümüzde ise kar helvası yapan makineler, her yerde sıcaktan bunalanları serinletmeye çalışıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2011 Pazartesi 12:54:02
Güncelleme :4 Temmuz 2011 Pazartesi 17:56:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?