7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tekstil Doğu'nun yeni gözdesi

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Tekstil Teşviği yaklaşımını önemli bulduklarını, Doğu Anadolu Bölgesi'nde teşvikin katma değer üretebilmesi için alt yapı desteklerinin verilmesi ve sürenin on yıla çıkarılması gerektiğini bildirdi. 

ETSO'nun, "inşaat sezonunun kısalığı yüzünden tekstil teşvikinin bölgeye gerektiği gibi yansımayacağı" endişe ve tespitini paylaştıklarını açıklayan Aydemir, bölgesel teşviklerin iklim ve alt yapı şartları göz önünde bulundurularak çerçevelendirilmesinin şart olduğunu, iklim ve alt yapı olumsuzluklarının bulunduğu doğuda teşvik uygulama sürelerinin toleranslı tutulması gerektiğini söyledi. 

Bölge ekonomisinin teşviklere muhtaç olduğunun altını çizen Aydemir, tekstil teşviği konseptinin iyi niyet içerdiğini, ama hayata geçirilmesi konusunda iyimser olmadıklarını aktardı. Aydemir, "Tekstil doğu için yeni bir ekonomik olgu. Batıdaki tekstil yatırımcısının bölgeye yönlenebilmesi için tesis ve optimal kuruluş şartları oluşumu lazım. Doğu Anadolu Bölgesi ise bu şartları kısa vadede içermiyor. Tekstil teşvikinin bölgede katma değer üretebilmesi ancak yatırım süresinin inşaat sezonu kısalığı göz önünde bulundurularak uzatılmasıyla mümkün görünüyor" dedi. 

Doğu Anadolu bölgesindeki tüm illerin sosyo-ekonomik performanslarının düşük olduğuna dikkat çeken Aydemir, bölgesel ve sektörel teşvik ihtiyacına değinerek, "Sektörel teşvikler, bölgenin kabiliyet, imkan ve potansiyeli göz önünde bulundurularak verilmeli.
 

Doğu Anadolu Bölgesinde tekstil sektörü için yeterli alt yapı oluşumu uzun zaman alır. Ama yaklaşım ciddi ve önemlidir. Bölgemizde alt yapısı hazır sektörler ön plana çıkarılmalı ve teşvikler verilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 15:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?