6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Temsili 82 Anayasası referandumu

1982 Anayasası, referandumun 26. yıldönümünde yeniden halkın oylarına sunuluyor. Genç siviller, Erzurum'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde açtıkları standla 82 Anayasası'na, ''Bu kez göstere göstere hayır" diyor. 

Yaptıkları birbirinden ilginç eylemlerle gündem oluşturan Genç Siviller, 12 Eylül darbesi sonrası hazırlanan 1982 Anayasası'nın kabul ediliş yıldönümü dolayısıyla farklı bir kampanya hazırladı. www.darbedevamediyor.com adresli internet sitesinden yürütülmekte olan kampanya şu ana dek grup içi faaliyetlerle sürmesine rağmen Türkiye'nin 30 ilinden ve 5 ülkeden destek aldı. Genç Siviller üyeleri bugün Türkiye'nin 48 ayrı noktasının yanı sıra Erzurum'da da Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurdukları standla 82 Anayasası'nı yeniden oylatarak, referandumunun yıl dönümünde ''Göstere göstere Hayır'' dediler. 

Stand başında açıklama yapan Genç Siviller, şu ifadeleri kullandılar:
"12 Eylül darbecileri; bir daha böyle kanlı bir darbe yapılmasına ihtiyaç duyulmaması için darbe düzenini garantiye alacak bir Anayasa yaptılar ve bundan 26 yıl önce bir 7 Kasım günü bu Anayasa'yı halk oylamasına sundular. Jandarma gözetimindeki sandıklara şeffaf zarflarla atılan oylar sonucunda Anayasa yüzde 91.37 evet oyuyla kabul edildi. 26 yıldır bu Anayasa ile yönetiliyoruz. Yani 12 Eylül 1980'de yapılan darbe aslında 28 yıldır devam ediyor. Bugüne kadar çok sayıda değişiklik yapılmış olsa da 82 Anayasası darbecilerin yaptığı bir anayasa olarak kaldı. Devleti kutsallaştıran, özgürlükleri ve farklılıkları tehlikeli gören, tek tip bir insan tanımlaması yapan bu Anayasa bugün yaşadığımız temel sorunların kaynağıdır. Bugün Kürt sorunu bu hale gelmişse, Ergenekon diye bir bela başımızdaysa, askeri vesayet sürüyorsa, başörtüsü sorunu çözülemiyorsa, işkencenin önüne geçilemiyorsa, Alevilerin, azınlıkların sorunları giderilemiyorsa bunun sebebi 82 Anayasası'dır. 82 Anayasası artık toplumsal barışımızı tehdit etmeye başladı. Bu Anayasa ile artık bir dakika bile kaybedecek zamanımız yok. Sistem tıkandı. Toplumsal sözleşmemiz eskidi. En kısa zamanda tankla tüfekle, sabaha karşı yapılan bir darbeyle yapılan bu Anayasa'dan kurtulmalı, bir araya gelip toplumsal kontratımızı yenilemeli ve ilk defa sahibinden bir anayasamız olması için kolları sıvamalıyız. Bu sorun bizim. O halde bu sorunu toplum olarak kendimiz çözmeliyiz. Hep birlikte yeni ve sivil bir anayasa yapabiliriz. İlk olarak 7 Kasım Cuma günü, yani 82 Anayasası referandumunun yıl dönümünde 'Bu defa göstere göstere Hayır' diyoruz. Bugün şehir meydanlarına kurduğumuz sandıklarla 82 Anayasası'nı yeniden oyluyoruz. Ayrıca Türkiye'nin her yerinde yapacağımız ev toplantılarıyla, Anayasa forumlarıyla, Anayasa Tamir Atölyeleriyle önce 82 Anayasa'sını ve sivil anayasayı tartışacağız."

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 15:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?