7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tepeköy'de kazılara başlandı

ERZURUM TEPEKÖY'DE ERMENİ KATLİAMININ İZLERİNİ ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN KAZILARA BAŞLANDI

Erzurum'a 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy'de, Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez ve Erzurum Müze Müdürlükleri tarafından 1915- 1919 yılları arasında Ermeni çeteleri tarafından katledilen 150 Müslüman Türk'ün izlerini ortaya çıkarmak için bugün bilimsel toplu kazıya başlandı.

Sabah saat 07.00 itibariyle kazı başlatılırken Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, basın mensuplarını bilgilendirdi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus orduları ile ittifak yapan Taşnak, Hınçak, Ramgavar adlı Ermeni çetelerinin Erzincan'ın Tercan, Erzurum merkez Yanıkdere, Karskapı'da, Ezirmikli Osmanağa, Mürselpaşa konaklarında, Firdevsoğlu kışlasında katliama giriştiklerini anlatan Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, ayrıca Cinis (Ortabahçe), Alaca,

Ilıca, Tepeköy, Dutçu, Yeşilyayla, Pasinler Tımar, Köprüköy, Horasan, Kars'ın Derecik ve Subatan, Van'ın Zeve, Ağrı, Bitlis, Iğdır'ın Oba, Hakmehmet, Gedikli, Ardahan'ın Yanık Cami, Esenboğaz, Göle, Çıldır'ın Kotanlı, Nahçıvan'ın Zengezur ve Azerbaycan'da 520 bin Müslüman Türk'ün katledildiğini anımsattı. Savaşla hiç ilgileri olmayan masum 520 bin kişinin Ermeni çeteleri tarafından sadece Türk ve Müslüman oldukları için Hazreti İsa'nın tavsiyelerine bile sırt çevrilerek katlediklerini vurgulayan Doç. Dr.

Erol Kürkçüoğlu, Tepeköy'de iki bina arasında kalan yeşil alanda bugün bilimsel kazı yapıldığını belirtti.

RUS YARBAYIN HATIRATI IŞIK TUTTU

Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, şunları söyledi:

"Rus Yarbayı Tverdohlebof'un hatıratında Abdullah Bey'in başkanlığındaki Emniyet Genel Müdürlüğü Tahkik Heyeti raporunda köy halkından Tepeköy katliamının tanığı Hürrem Safa ve Firak Şahin'in hatıralarında 1918 yılının Şubat ve Mart ayı başlarında Taşnak Ermeni çeteleri Durak Bingöl'ün evinin kuzeyinde bulunan ve otluk olarak kullanılan binada köyün kadınlarını, İbrahim Safa'nın evinin arkasında da erkeklerini katletmişlerdir. Yarbay Tverdohlebof hatıratında, 'Ermeni Generali Antranik'in Erzurum'da

komutan olarak göreve başladığı 2 Mart 1918 günü komuta ettiğim bölge içinde yer alan Tepeköy'de bütün ahalinin kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırımı yapılmadan Ermeniler tarafından katledildiğini o bölgedeki subayımın vasıtası ile haber aldım' dedi."

KADINLARI AYRI, ERKEKLERİ AYRI KATLETTİLER

Erzurum ve çevresinde Türklere yönelik katliamların artması üzerine Kazım Karabekir Paşa Komutasındaki Birinci Kafkas Kolordu'suna bağlı Halid Bey komutasındaki Türk birliklerinin 11 Mart 1918'de Tepeköy'ü 2 yıl aradan sonra Ermenilerden temizlediğine işaret eden Kürkçüoğlu, "Tepeköy'de sağ kalanlar, çevredeki dağlara kaçanlar, Türk ordusunun 11 Mart günü köye girmesi üzerine yangın yerlerinde, katliam alanlarında köyün sokaklarında yakınlarını, analarını, babalarını, eşlerini, çocuklarını aramaya

başladılar. Alaca'da, Yeşilyayla'da, Tımar'da, Cinis'de, Subatan'da, Oba'da Hakmehmet'te, Zeve'de, Gedikli'de ve Derecik'te olduğu gibi, Tepeköy'de katledilenler savaşla uzak-yakın alakası olmayan köyün sivil ahalisiydi.

Bugün buradaki Tepeköy kazısı şüphesiz bilimsel bir kazı olacaktır. Tepeköy kazısı ile elde edilmesi düşünülen nihai hedef, başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu'da asıl katliama uğrayanların bölgenin gerçek sahipleri olan Müslüman Türk halkının olduğu gerçeğini bilimsel verilerle ortaya koymaktır " diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2010 Salı 09:19:01
Güncelleme :15 Haziran 2010 Salı 09:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?