4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Terminal sorunları konuşuldu

Erzurum terminalindeki sorunlar Vali Sami Bulut başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

İki bölüm halinde yapılan toplantının birinci bölümünde Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürü Şahin Sezer tarafından bir sunum yapılarak terminaldeki genel durum katılımcıların bilgisine sunuldu. Toplantının ikinci bölümünde ise terminalde yazıhanesi olan işletmeciler toplantı salonuna alınarak sorunların çözümünde onların da görüş ve önerileri alındı.
Erzurum Valiliği toplantı salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Sami Bulut, terminalin bir şehrin aynası olduğunu söyledi. Vali Bulut: “Bize gelen şikâyetler ve yaptığım görüşmelerde terminalde bir sorunun, bir koordinasyonsuzluğun olduğunu gördüm. Zaman zaman Emniyet Müdürlüğümüz aracılığıyla tedbirler aldık. Fakat gördük ki oradaki sorunlar sadece polisiye tedbirlerle çözülemiyor. Seyahat etmek için terminale giden vatandaşlarımızın simsar diye tabir edilen kişilerce rahatsız edilmesi bizi de rahatsız ediyor. Her kurum bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirecek ve bu sıkıntı en kısa sürede ortadan kaldırılacak.


Vali Bulut’un açılış konuşmasının ardından Önleyici Hizmetler Şube Müdürü Şahin Sezer tarafından bir sunum yapıldı. Sezer sunumunda, terminalde 25 acentenin bulunduğunu, günlük ortalama yaz aylarında 80, kış aylarında 60 otobüsün giriş çıkış yaptığını, 3 özel güvenlik, 2 zabıta ve 2 polis ile güvenliğinin sağlandığını söyledi. Terminaldeki sorunları da sıralayan Şube Müdürü Sezer: “Terminal dışında yolcu indirme bindirme yapılması, simsarların yolcuları rahatsız etmeleri, simsarların komisyon alarak otobüslere yolcu bindirmeleri, yolcuyu almak istemeyen otobüs şoförlerini tehdit etmeleri, yolcu yoğunluğu olduğu dönemlerde mükerrer ve sahte bilet düzenlenmesi, korsan araç kaldırılması, simsarların terminal içerisinde, peronlarda ve yazıhanelerin önlerinde yüksek sesle bağırarak gürültü kirliliği yapması, terminale gelen yolcuların elinden bavulunu ve eşyasını kaparak götürmeye çalışılması, yolcunun elinden ve kolundan çekiştirerek zorla götürmeye çalışılması, simsarların özel araçlarla yolcu taşıması gibi sorunlar mevcuttur. Kuralları ihlal eden işletmeci ve firmalara yönelik bu güne kadar bir takım işlemler yapılmıştır. Mesela; Trafik yönünden, yolcu indirme ve bindirme kurallarına uymayan 50 otobüs sürücüsüne 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 26. maddesinin (j) fıkrası gereğince 16 bin 800 TL para cezası tatbik edilmiştir. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 37.maddesi gereğince “Mal veya hizmet satmak için başkalarına rahatsız etmekten 51 kişiye 3 bin 162 TL para cezası tatbik edilmiştir” dedi.


Sunumun ardından ilgili Kurumların temsilcilerine söz veren Vali Sami Bulut buradaki sorunun çözümü için herkesin görüş ve önerilerini dinledi.
Toplantının ikinci bölümünde acente sahiplerini salona alan Vali Sami Bulut, onlarında talep ve önerilerini dinledi. Terminalde simsar çalıştırılmamasını isteyen Vali Bulut, orada modern bir hizmet verilebilmesi için firma ve acente sahiplerine de görevler düştüğünü söyledi. Yapacakları denetimlerle Erzurum’un çeşitli noktalarında ki korsan taşımacılığa son vereceklerini söyleyen Vali Bulut, acente sahiplerinden de simsar çalıştırmamalarını istedi.


Toplantının ardından şu kararlar alındı: “Acenteler ve firmalar simsarlardan gelen yolcuyu kabul etmeyecek. Görevliler Büyükşehir Belediyesince verilen yaka kartlarını sürekli takacaklar. Büyükşehir Belediyesi sözleşme şartnamesine uymayan yazıhaneleri tahliye cezası ile cezalandırabilecek. Terminal giriş ve çıkışları tek noktadan yapılacak. Bunun için gerekli fiziki şartlar sağlanacak. Yüksek sesle bağırmak ve gürültü kirliliği yapılmayacak. D1 belgesi olmayanlar şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapamayacaklar. Özel güvenlik sayısı arttırılacak. Otobüsler tarafından terminal dışında yolcu alınmayacak. Kararların uygulanmasının takibi açısından her ay toplantı yapılacak.


Vali Sami Bulut’un başkanlığında yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ve diğer ilgili kurumların müdür ve temsilcileri katıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 18:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?