7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tıbbi atıklara dikkat!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülal Özkurt, tıbbi atıkların bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu belirtti.


Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce ‘Tıbbi atıkların yönetimi ve eğitimi çalışmaları’ konulu seminer düzenlendi. Tıbbi atıkların zararları, nasıl bertaraf edileceği ve tıbbı atıklardan korunma yöntemlerinin anlatıldığı seminer Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.


Tıbbi atıkların küresel ısınmaya neden olduğunu ve hava, su ve karaya tehlikeli zararlar verdiğini belirten İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, “Son yıllarda, buzullarda erime, yüksek sıcaklıklar, kuraklıklar gibi küresel ısınmanın etkileri görülmeye başladı. Fakat tıbbı atıklar da küresel ısınmaya sebep olan etkenlerin başında geliyor. Bu olumsuzları önlemek toplumun bütün kesimlerini ilgilendiriyor.Özellikle sağlık kuruluşları ve belediyeler tıbbı atıkların bertaraf edilmesini sağlamalıdır.”dedi.


Tıbbi atıkların kalıcı ve tehlikeli zararlar verdiğini kaydeden Toraman, açılış konuşmasında şunları ifade etti:
“Bu atıkların toplanmasında, taşınmasında, bertaraf edilmesinde ve personellere gerekli eğitimlere vermek belediyelerin görevleri arasında yer alıyor. Belediyeler ve sağlık teşkilatları işbirliği içinde son yıllarda tıbbi atıkların toplanması, taşınması bertaraf edilmesinde önemli aşamalar kaydedildi ve her geçen yıl bir adım daha ilerlemekte, bu sevindirici bir durum.”

Çevre Orman İl Müdürlüğü kimyageri Hikmet Polat, tıbbı atıklar hakkında genel bilgiler vererek sağlık kuruluşlarında tıbbi atık yönetimini anlattı. Tıbbı atıkların diğer atıklara oranla çok daha az olmasına rağmen çok tehlikeli olduğunu ifade eden Polat, “Sağlık teşkilatların tıbbi atıkları kaynağında ayrı toplayıp kalın, sızdırmayan poşetlere koyması gerekir. Sağlık kuruluşlarına düşen görev, atıkları renkli poşetlere koyup geçici depolamalıdır ve her torbanın üzerine hangi atık olduğu yazılmalıdır. Tıbbi atıkları geçici depolamak için iki bölmeli depolar yapılmalı ve evsel ve tıbbi atıklar ayrı konmalıdır. Atıkların kokmasını önlemek için yalıtım kullanılmalıdır. Bu depoda sıcaklık 4 derecenin altında olmalıdır. Sağlam, sızdırmayan, turuncu renkli konteynırlar ile bu atıklar belediyelerce taşınmalıdır.”dedi.


Tıbbı atıkların neden olabileceği sağlık riskleri üzerine konuşan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Zülal Özkurt, tıbbi atıkların bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu belirtti. Türkiye’de yılda toplam 91 bin tona yakın tıbbi atık mevcut olduğunu söyleyen Özkurt, “Tıbbi atıklar özellikle Tıp Fakültelerinde ve askeri hastanelerde daha çok miktarda olmaktadır. Türkiye ortalamasında yüzde 75 evsel atık, yüzde 15 tıbbi atık ve yüzde 10 tehlikeli atık söz konusudur.”dedi.
Tıbbı atıkları toplamak, taşımakla görevli olanların, hastaların, hastanede çalışan bütün personelin, ziyaretçilerin, refakatçilerin, çöp karıştıran insanların risk altında olduğunu ifade eden Özkurt, tıbbi atıkların; hepatit A, B, C, AIDS, tifo, bronşit, şarbon, enfeksiyon hastalıkları, alerjik gibi hastalıklara sebep olduğunu ve bu hastalıkların, insan dışkısı, kusma, balgam tükürük, göz yaşı, cinsel yönden bulaşabileceğini kaydetti.


Belediyelerde tıbbi atık yönetimi hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Mühendisi Suat Polat,şunları söyledi:
“Belediyeler yıllık tıbbı atık miktarını tespit eder ve sene sonunda valiliğe bildirir. Tıbbı atıkların taşınması ve koruyucu önlem alınması konusunda belediyeler sorumludur. Atıklar emniyeti bir şekilde taşınmalı ve taşıma araçları günde en az bir kez yıkanmalıdır, bu araçlar başka işlerde kullanmamalıdır. Bu araçlar, donanımlı, üzerinde tehlikelidir amblemi olmalı ve rengi turuncu olmalıdır.”


Sağlık Bakanlığınca atıkların yakılmasının önerilmediğinin altını çizen Polat, “Tıbbı atıkların bertaraf edilmesi belediyelere aittir. Atıkların yakılması önerilmemekte bunun yerine sterilize edilmesi gerekmektedir. Atıkların yakılması gerektiği durumlarda, atıklar yüksek sıcaklıkta yakılmalıdır.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 13:32:48
Güncelleme :28 Ağustos 2008 Perşembe 13:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?