8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Tinerle diri diri yakacaklardı

KAZAKİSTAN'ın Tengiz bölgesindeki ENKA Holding şantiyesinde 20 Ekim'de 280 arkadaşı ile birlikte Kazak işçilerin saldırısına uğrayarak başı ve burnu kırılan Erzurumlu elektrik teknisyen şefi 27 yaşındaki Emin Arslan, bir daha Kazakistan'a adım atmayacağını söyledi. Arslan, “Üzerimize tiner döküp, hepimizi yakacaklardı. Allah'tan tiner sandıkları kutular su çıktı. Kayıp 25 arkadaştan bu güne kadar hiçbir haber alınamadı” dedi.

Kazak ve Türk işçiler arasında çıkan kavgada yaralanan 280 işçiden 1'i olan Emin Arslan, olayın şokunu hâlâ üzerinden atamadığını söyledi. Yaşadıklarını gözyaşları içinde anlatan Arslan, Kazak işçilerin ellerinde demir makas, sopa ve demirlerle şantiyeyi bastıklarını söyledi. Olayların yemekhanede çıkan basit tartışma olmadığını öne süren Arslan, saldırının planlı yapıldığını anlattı. Şirketler arasındaki anan rekabette işçilerin zor durumda kaldığını vurgulayan elektrik teknisyen şefi Arslan, Kazakistan'daki 25 arkadaşından haber alamadığını söyledi. Yaklaşık 4 aydan bu yana Tengiz bölgesinde çalışan ve Kazak işçilerin saldırısında başı ile burnu kırılan Arslan, şunları anlattı:

“Kazaklar, taş, sopa, demir makaslarla bir anda şantiyeyi darmadağın etti. Neye uğradığımızı şaşırmıştık. Gözü dönmüş Kazak işçiler tiner sandıkları su dolu bidonları ortalığa dökerek ateşe vermek istedi. Allah'tan bidonların içinden su vardı. Yoksa bizleri diri diri yakacaklardı. Yaralanınca kaçıp, Ruslar'ın konteynırlarına sığındım. Burada bir süre baygın yatmışım. Bu planlı saldırıyı bir gün önce yatakhanelere yapacaklarmış. Öyle yapsalardı felaket olabilirdi. Kazaklar, 1 hafta önce de Filipinli bir işçinin kulağını kesmişti. O bölgede can güvenliğimiz yoktu. Şu anda o bölgede 25 arkadaşımız kayıp. Şirketler arasında yaşanan rekabette ENKA istenmiyor. Bu tamamen bir rant meselesi. Bir daha Kazakistan'a gitmeyeceğim.”

AİLESİ, YAŞADIĞINA İNANMIYOR

Erzurum'a gelen oğlu Emin Arslan'ın başından bir an olsun ayrılmayan gözüyaşlı annesi Nermin Arslan, Kazakistan'da çıkan olayları televizyondaki haber bültenlerinde izlerken, baygınlık geçirdiğini anlattı. Bekâr olan oğlu için gözyaşı döken emekli hemşire Nermin Arslan, “Oğlumun yaşadığıma inanamıyorum, Emin'i Allah yeniden bize verdi” dedi. Babası Abdülhadi Arslan da, “O saldırıdan sağ kurtulması büyük mucize” diye konuştu.
Cem Bakırcı/dha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 15:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?