6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Tırnak batmasına dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İrfan Öztürk, tırnak batmasını önlemek için ayakkabı seçimi, tırnak kesimi ve ayak hijyeninin son derece önemli olduğunu söyledi.

Tırnak batması hakkında açıklamalarda bulunan Öztürk, "Tırnak batması ile karşı karşıya kalmamak için ayakkabı seçimi, tırnak kesimi ve ayak hijyeni çok önemli. Tırnak batması tüm ayak parmaklarında görülebilmekle birlikte en fazla başparmaklarda oluşmaktadır. Tırnağın her iki tarafında birden tırnak batması oluşabilir. Aynı anda her iki ayakta da batma görülebilir. Bunu önlemek için öncelikle ayakkabı ve ayak hijyenine dikkat etmeliyiz" dedi.

Dr. Öztürk tırnak batmasının nedenlerini şöyle açıkladı: "Tırnak kesimine dikkat edilmeyerek, derin kesilmesi, dar, sıkı ve yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi, kötü ayak bakımı, ayak hijyenine dikkat edilmemesi tırnak batmasına neden olur. Ayakta aşırı terleme, mantar hastalığı olması. Parmak, tırnak travmaları, bazı doğumsal ayak hastalıkları tırnak batmasının daha sık görülebilmesine neden olur."

Ayakkabı, hatta terklik bile giydirmeyecek kadar rahatsızlığa neden olan tırnak batmalarında en önemli bulgunun ağrı olduğunu kaydeden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Öztürk, "Tırnak batmasının ağrılı olması hastanın yürümesini zorlaştırır, hasta ayakkabı giyemez, işini yapamaz. Hastanın günlük aktivitesi ve sosyal hayatı olumsuz olarak etkilenir. Tırnak batması olan ayakta şişlik, kızarıklık, kanama olur. Zamanla enfeksiyon daha da derinleşerek parmak kemiğinde enfeksiyona neden olabilir. Hastalığın daha da ilerlemesiyle birlikte parmakta kan dolaşımı bozularak parmakta kangren gelişebilir ve parmak ampotasyonu yapılabilir. Özellikle şeker hastalığı olan kişilerde çok dikkatli olması gerekir" şeklinde uyarıda bulundu.

Tırnak batmasından korunma yollarını açıklayan Öztürk, şunları kaydetti: "Ayak hijyenine önem vermek, ayakların temiz tutulması, ayak terlemelerinin önlenmesi, ayaktaki mantar enfeksiyonlarının tedavisi tırnak batmalarını engeller. Tırnak batmasından korunmada ayakkabı seçimi çok önemli. Dar, sıkı, çok yüksek topuklu ayakkabı giymemek gerekir. Tırnaklar çok derin kesilmemelidir. Tırnak keserken makas ile yumuşak dokular kesilmemeli, tırnaklar düz olarak ve tırnak tabakasının dışında olacak şekilde kesilmelidir."

Tırnak batmasının en iyi tedavisinin, tırnak batmasının oluşmaması için gerekli yöntemlerin bilinmesinden geçtiğini söyleyen Öztürk, "Tırnak batması gelişmesi durumunda erken teşhis ve tedavi ile çok iyi sonuçlar alınabilir. Tırnağı batan kimse istirahat etmeli, terlik ve ayakkabı giymemeli. Ayağın temizlik ve bakımı yapılmalı, tırnağın yatağı pansumanla temizlenmelidir. Ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar kullanılmalıdır. Parmakta enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik kullanmalıdır" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Hastalığın tüm tedbirlere ve tedavilere rağmen ilerlerse, kesin tedavi için cerrahi tedavi uygulanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "İlerleyen tırnak batmasını önlemek için batmanın oluşturduğu yerde gelişen granülasyon dokusu denilen aşırı büyüyen yumuşak dokular kesilerek alınır ve tırnak yatağı revizyonu yapılır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 18:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?