6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

TMMOB'dan ihmal iddiası

Erzurum'da ilköğretim okulunda meydana gelen kalorifer kazanı patlaması sonrası bir açıklama yapan Türkiye Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) Trabzon Şubesi Erzurum İl Temsilcisi Mehmet Gavgalı, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü" gereğince yetkililerin denetimleri artırmaları gerektiğini belirtti.

Yakutiye ilçesi Gaziler Mahallesi Halit Paşa İlköğretim Okulu'nda meydana gelen ve 8 kişinin hafif şekilde yaralandığı olay sonrası yazılı bir açıklama yapan Mehmet Gavgalı, olayda ihmal olduğu iddiasında bulundu. Gavgalı, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

"Bu elim kaza sonucu okul kantininin bulunduğu bölüm, kazan dairesinin üzerine çökmüştür. Yapılan ön inceleme sonucunda patlamanın neden kaynaklandığı kesin bilinmemekle birlikte yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda kazanın patlamadan bir gün önce arızalı olduğu ve su kaçırdığı bunun üzerine tamir ettirildiği ifade edilmiştir. Kazanın kış sezonuna hazırlanması için ilk kez deneme amacıyla yakıldığı ve bu esnada patlamanın gerçekleştiği bildirildi. Bilindiği üzere 1475 sayılı İş Kanunu'na dayanılarak çıkarılan 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' tüzüğünün 207, 208, 209, 223, 227 ve 244. maddeleri basınçlı kapların yılda bir kez iş güvenliği açısından test ve deneylerinin yapılmasını hükme bağlamıştır.

Yine aynı tüzük maddelerinde test ve deneylerin ehliyeti hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar tarafından yapılabileceği belirtilmiştir. 6235 sayılı yasa ve 1954 yılında kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olarak kurulan TMMOB 18 şube ve 49 il, 32 ilçe ve 22 meslek denetim bürosu şeklinde tüm yurt düzeyindeki yaygın örgütlüğü ile konu üzerindeki deneyim, bilgi ve tekniğin gerektirdiği araç, gereç ve cihazları kullanarak periyodik kontrol hizmetlerini 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' tüzüğünün öngördüğü şekilde yapmaktadır.

Görülen o ki bazı kurumlar hariç ne resmi ne de resmi olmayan kurumlara ait binalarda kullanılmakta olan basınçlı kap kullanım için gerekli periyodik kontrol yaptırmadığı görülmektedir. Bu tür elim kazaların bir daha yaşanmaması için iş ve işçi güvenliği tedbirleri alınmalı, periyodik kontroller zamanında yapılmalı ve ehli kişiler tarafından kullanılmalıdır. Yetkililerin konuya olan duyarlıklarını biliyoruz ama kendilerinden mevcut eksiklerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 19:00:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?