7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Toplu mezar kazısı yapılacak

TOPLU MEZAR KAZISI YAPILACAK

Atatürk Üniversitesi Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 16 Şubat 1916 tarihinde Ermeni çetelerinin saldırısına uğrayan Erzurum'a bağlı Tepeköy'deki toplu mezarların 15 Haziran'da açılacağını bildirdi. Bir gün sürecek kazı sonunda yaklaşık 200 kadın, erkek ve çocuğun kemiklerine ulaşılması bekleniyor.

Erzurum'a 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy Mahallesi'nde tanık beyanları doğrultusunda gerçekleştirilecek olan kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla ortaklaşa yapılacak. Ermeni çetecilerinin 1'inci Dünya Savaşı sırasında 520 bin Müslüman Türk'ü katlettiğini öne süren Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Tepeköy'de yapılacak olan kazı çalışmasının katliam gerçeğini bir kez daha gözler önüne sereceğini vurguladı.

"RUS YARBAYIN HATIRATINDA VAR"

16 Şubat 1916 tarihinde Erzurum ve çevresinin Rus işgali altına girdiğini anımsatan Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Tepeköy'ün de Çarlık Rus Orduları tarafından işgal edildiğini anlattı. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, "Rusya'da 1917 yılında Bolşevik İhtilali'nin patlak vermesi üzerine Rusların Erzurum ve çevresinden çekilmesiyle Taşnak Ermeni çeteleri bu tarihi köyde tam bir Müslüman - Türk katliamı gerçekleştirmişlerdir. Rus yarbayı Tverdohlebof'un hatıratında ve katliamının tanığı Hürrem Safa ve Firak Şahin'in

hatıratlarında bunları görmek mümkündür. 1918 yılının Şubat ve Mart ayının başlarında Taşnak Ermeni çeteleri, Durak Bingöl'ün evinin kuzeyinde bulunan ve otluk olarak kullanılan binada kadınları, İbrahim Safa'nın evinin arkasında da erkekleri katletmişlerdir. Erzurum Kale 2'inci Topçu Alay Komutanı Rus Yarbay Tverdohlebof, Tepeköy'deki katliamdan şöyle bahsetmektedir:

'Ermeni Generali Antranik'in Erzurum'da komutan olarak göreve başladığı 2 Mart 1918 günü komuta ettiğim bölge içinde yer alan Tepeköy'de bütün ahalinin kadın, erkek, çocuk ve yaşlı ayrımı yapılmadan Ermeniler tarafından katledildiğini o bölgedeki subayımın vasıtasıyla haber aldım."

"HEDEF ASIL KATLİAMA UĞRAYANLARIN MÜSLÜMAN - TÜRK AHALİSİ OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTIR"

15 Haziran'da saat 07.00'de gerçekleştirilecek olan kazı çalışması için çok sayıda yabancı bilim adamı ve gazetecinin de Erzurum'a davet edildiğini bildiren Kürkçüoğlu, kazının tamamen bilimsel bir çalışma olduğunu dile getirdi. İlk olarak köy ahalisinden Durak Bingöl'ün evinin kuzeyinde bulunan ve otluk olarak kullanılan alanın kazılacağını söyleyen Doç. Dr. Kürkçüoğlu, daha sonra İbrahim Safa'ya ait evin çevresinde kazı yapılacağını bildirdi. Kürkçüoğlu, "Tepeköy kazısı ile elde edilmesi düşünülen

nihai hedef başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu'da asıl katliama uğrayanların bölgenin gerçek sahipleri olan Müslüman - Türk ahalisinin olduğu gerçeğini bilimsel verilerle ortaya koymaktır" dedi.

TOPLU MEZAR KAZISI YAPILACAK
TOPLU MEZAR KAZISI YAPILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 14:07:04
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 14:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?