6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Toprak damlı evlerde kış hazırlığı

Erzurum'da toprak damlı evlerde oturan vatandaşlar, kar yağmadan önce evlerinin damlarını su akıtmasın diye çamur ve naylonla kapatmak için hummalı bir çalışma sürdürüyorlar.

Erzurum'da hava sıcaklıklarının büyük ölçüde düşmesinin ardından vatandaşlar kış hazırlıklarını tamamlayamaya çalışıyor. Kış mevsiminde damlarının su sızdırmaması için çalışmaya koyulan vatandaşlar, kışa hazırlıksız yakalanmak istemediklerini söyledi. Kış mevsimi öncesinde kırsal kesimde toprak evlerde yaşayan çok sayıda vatandaş, evlerinin damını toprakla kaplayıp naylonla kapatmaya başladı. Vatandaşlar, kış mevsimi öncesinde evlerinin damını kapattıkları naylonların rüzgara kapılmaması için poşetlere toprak doldurup dama serdikleri naylonun üzerine bırakmak için çalışmaya başladılar.

Kazım Yurdalan Mahallesinde yaşayan Ali Gül, kış mevsimi için hazırlıklara başladıklarını söyleyerek, "Evim 2 oda ve bir salondan oluşmaktadır. 90 metrekare olan evimin damını kış mevsimi gelmeden önce naylonla kapatıyorum. Kış mevsiminde evin içine su akmaması için damı tamamen naylonla kapattıktan sonra içine toprak doldurduğum poşetleri dalın üzerindeki naylonun üzerine diziyorum. Bu şekilde rüzgarın naylonu uçurmasını engelliyorum. Her yıl kış mevsimi öncesinde bu hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

Kendisinin toprak evde oturduğunu ve damını kışa hazırladığını söyleyen Naim Köse ise, "Erzurum'da kenar mahallelerde toprak ev az sayıda görülür. Ama köylerde evlerin yüzde 90'ı topraktır. Toprak ev yazın serin kışında sıcak olur. Toprak evlerde hepsi eski yapılar olduğu için çoğunluğunun damının kış öncesinde gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 09:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?