4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Törenle önlük giydiler

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde bir ilke imza attı. Tıp Fakültesi’nde okuyan birinci sınıf öğrencilerine törenle önlük giydirildi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen önlük giyme törenine Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve yakınları katıldı. Atatürk Üniversitesi’nde ilk olarak düzenlenen önlük giyme töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, bu uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren bütün fakülteler için uygulanacağını ve birinci sınıfa kayıt olan öğrenciler için bir tören düzenleneceğini söyledi.

Tıp öğrencilerinin dünyanın en zor mesleğini seçtiklerini belirten Prof.Dr. Hikmet Koçak, mesleğin icrası sırasında çeşitli sıkıntılarla karşılaşabileceklerini hatırlattı. Bu zorlukların doktorları yıldırmamasını, insana hizmeti esas alan ve bu nedenle kutsal bir meslek olan hekimliği icra ettiklerini hiçbir zaman akıllarından çıkarmamalarını istedi.

Doktorların giydiği beyaz önlüğün temizliği, saflığı, karşıdakine güven telkin etmeyi, şefkati ve nezaketi simgelediğini anlatan Koçak, doktorluk mesleğini temsil eden yılan figürüyle ilgili olarak da şunları ifade etti:
“Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından Çankırı Darüşşifasında bulunan bir taş üzerideki çift yılan sembolü, Türk geleneklerini yansıtması açısından hekimliğin sembolü olarak önerilmiş, 1937 yılında kabul edilmiştir. 1956 yılında ise Dünya Tıp cemiyeti, iki yılan figürünü Dünya Tıp Birliği’nin sembolü olarak benimsemiştir. Bilindiği gibi yılan, zeki, çevik ve soğukkanlı bir hayvandır. Çift başlı yılan ise ekip çalışmasını simgeler. Beyaz önlük ve mesleği temsil eden çift yılan figürünün anlamlarını içselleştirerek eğitiminizi tamamlamanızı ve mesleği icara etmenizi bekliyorum.”

Atatürk Üniversitesi’ndeki tıp eğitimini ve bugünkü durumunu anlatan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. S. Selçuk Atamanalp, hekimlik mesleğinin meslek ve aynı zamanda bir sanat olduğunu belirtti.
Daha sonra, törene katılan davetliler genç tıbbiyelilere önlüklerini giydirdi. Törene öğrencilerin aileleri de büyük ilgi gösterdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 15:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?