7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tüketici Haftası kutlanıyor

TÜKETİCİ HAFTASI KUTLANIYOR

Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi Ve Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Ve Tüketiciler Haftası Dolayısıyla Çeşitli Etkinlikler düzenledi.

Sanayi Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, Tüketici Hakem Heyeti Üyeleri Avukat Sadrettin Haşılıoğlu, Gamze İspirli ve TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Ayfer Kayacı tüketiciler günü münasebetiyle kamu kurumlarını, radyo ve yerel TV kanallarını ziyaret ederek, tüketiciler gününün önemine değindiler.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, Erzurum’da 2009 yılında Erzurum il genelinde 668 tüketici şikayetini değerlendirmeye aldıklarını belirterek, bu başvurulurdan 492’sini, tüketici lehine sonuçlandırdıklarını kaydetti. Aydın, “936 TL ile 2 bin 400 TL arasındaki bütün tüketici şikayetlerini biz kabul ediyoruz. Bu bağlamda kurumumuza geçen yıl ulaştırılan 668 tüketici şikayeti için 56 kişilik bilirkişi görevlendirdik. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda 492 başvuruyu, tüketici lehine sonuçlandırdık. Geri kalan başvurular ise, tüketici aleyhinde sonuçlandırıldı.” dedi.

Tüketicilerin en çok şikayet konusu ettikleri hususun, kapıdan satışlar ve elektronik eşyalar olduğuna dikkati çeken Aydın, Erzurum’da tüketici bilincinin, birçok ile göre yükseliş kaydettiğini bildirdi. Aydın, “Vatandaşlarımız, aldıkları ürün ya da hizmetlerle ilgili olarak birtakım haklara sahip olduklarını unutmasınlar. Memnun olmadıkları hizmet ya da ürün alımlarıyla ilgili olarak tüketicilerin şikayet hakkı bulunuyor. Bu hak, tüketicilere kanunlar ölçüsünde tanınmıştır. Tüm tüketicileri bilinçli olmaya davet ediyor, tüketiciler gününü kutluyoruz” dedi.

TÜKETİCİ HAKLARI 1962 YILINDA GÜNDEME GELDİ

TÜKODER Başkanı Ayfer Kayacı da Tüketici haftasının önemine değinerek, “1960 yılında kurulan Uluslar arası Tüketici Birlikleri örgütü, 1983 yılında yaptığı kongrede ABD başkanı John F.Kennedy'nin 1962 yılında orada yaptığı konuşma ile tüketici haklarını resmen dile getirmesi ve kabul etmesi tarihi olan 15 Mart Dünya Tüketiciler günü olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş milletler ise bu öneriyi 1985’te kabul edip karara bağlamıştır. O tarihte Tüketici hakları; 'Tüketicinin güvenliği ve sağlığının korunması hakkı, temsil edilme hakkı, bilgilendirilmesi hakkı ve seçme hakkı olarak dört grupta toplanmıştır. Ancak o günden buyana dünyadaki gelişmeler yeni yasal düzenlemeler gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Hızla yasaları günün koşullarına uyar hale getirmeli, yenilemeliyiz” dedi.

KAPIDAN SATIŞLARA VURGU

Tüketici İl Hakem Heyeti Üyesi Avukat Sadrettin Haşıloğlu, Erzurum’da en çok karşılaşılan kapıdan satış şikayetlerine değinerek şunları ifade etti “Kapıdan satışlar tüketiciyi en fazla zarara uğratan satış şeklidir. Bütün risklerine karşın kapıdan alışveriş yaparsanız, özellikle tarihsiz ve eski tarihli sözleşmeleri imzalamayın. 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden, satın almaktan cayma hakkına sahipsiniz. Ancak, cayma bildirimini sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapın ya da tüketici hakem heyetine başvurun” diye konuştu.

Tüketici İl Hakem Heyeti Üyesi Gamze İspirli de tüketici bilincinin geçmişe göre arttığını belirterek, tüketicilere garanti belgesi konusunda şu uyarılarda bulundu; “Üretici veya ithalatçı firmalar, sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadır. İki yıldan az olmaması gereken garanti süresi içinde meydana gelen arızaların ücretiz giderilmesi zorunludur. Garanti süresi içinde aynı arıza 2 defadan fazla, değişik arızalar 4 defadan fazla olursa, ürünün aynı kalitede yeni bir ürün ile değiştirilmesini isteme hakkınız vardır. Türkçe kullanma kılavuzu isteyin! Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları ile birlikte Yetkili servisleri tercih edin”

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 14:43:04
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 22:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?