7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Tüketiciye “sınırsız hat” uyarısı

TÜKETİCİYE “SINIRSIZ HAT” UYARISI

Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi İkinci Başkanı ve Tüketici İl Hakem Heyeti Üyesi Gamze İspirli, cep telefonu operatörlerinin ardı ardına çıkardığı sınırsız hat kampanyalarıyla ilgili derneklerine yoğun başvuru olduğunu belirterek, tüketicilere uyarılarda bulundu.

Son dönemlerde şikayetlerin giderek arttığını belirten İspirli, “Erzurum’da gerek tüketici hakem heyetine gerekse derneğe bu konuda yoğun başvurular oluyor. Son aylarda cep telefonu operatörlerinin faturalı ve kontörlü hatlar için çıkardığı sınırsız hat kampanyaları vatandaşın kafasını karıştırıyor. Örneğin reklamlarda şu kadar sabit ücrete tüm operatörlere sınırsız diyor ancak ekranın altında 8 puntoyla koyu yazılarla 'Sınırsız tarife 3 bin-5 bin dakikayla sınırlıdır' diye yazıyor. Tabii ki 20 puntoyu zor okuyan halkımızın bu küçücük yazıyı okumasını kimse bekleyemez. Aylık belli bir kontör ya da bedel karşılığı her yöne ya da operatörler arası sınırsız konuşma vaat eden kampanyalara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşa sunulan tarifeler nedeniyle vatandaş her ay farklı bir tarifeye geçmeye zorlanıyor. Kampanya ilk başladığında vatandaşı belli bir konuşma periyoduna alıştıran operatörler, daha sonra bu süreyi birden düşürüyor. Aynı periyotta konuşmaya alışan vatandaşın ise aylık faturası 50 lira ise 200-250 lira gelmeye başlıyor. Bize gelen şikayetlerde bin 500 lira fatura gelen tüketiciler var. Ya da tüketici kampanyalı hattan alıyor ancak sözleşmelerde ya da reklamlarında yer alan kampanya belli bir süre devam edecek diye küçük bir paragraf nedeniyle vatandaş kampanyanın bittiğinden haberi olmuyor ve çok yüksek faturalar ödemeye mahkum oluyor" dedi.

TÜKETİCİ YANILIYOR

Firmaların devasa bütçelerle hazırladığı reklamların tamamen halkı yanıltıcı yönde hazırlandığını ifade eden İspirli, "Türkiye'de Reklam ve Rekabet Kurulları var. Reklam Kurulu'na gelen şikayetlerin yüzde 100'e yakınını bu kampanyalar ve reklamlar oluşturuyor. Reklam Kurulu, bu reklamlar nedeniyle operatörlere yüzlerce kez ceza verdi ve birçok reklamın yayını durduruldu. Ancak bu tür yanıltıcı reklamların cezası 138 bin lira. Firmalar, yeni bir kampanyanın tanıtım programını hazırlarken, reklam tanıtım giderlerinin içine bu cezayı da ekleyip programı ona göre hazırlıyor. Yani firmalar cezayı ödemeye dünden razı. Zaten bir kampanyadan kazandığı para bu cezanın onlarca misli" dedi.

Vatandaşların bu tür konularda haklarını mutlaka araması gerektiğini işaret eden İspirli, "Tüketicilerin ileride bu tür konularda haklarını savunmaları için mutlaka hat alırken doldurdukları sözleşmeyi saklamaları lazım. Bazı firmalar sözleşme tek nüsha diye vermek istemiyor ancak bu tür durumlarda mutlaka sözleşmenin fotokopisini isteyin. İleride itiraz etmeniz durumunda sözleşmedeki maddeleri kullanmanız gerekebilir" dedi.

'FİRMALAR KAMU ÇALIŞANLARININ PEŞİNDE'

Firmaların özellikle kontörlü hat yerine faturalı hattı satmayı tercih ettiğini dile getiren İspirli "Operatörler, bu konuda en rahat ödeme yapabilecek kişileri kamu görevlileri olarak görüyor ve düzenledikleri kampanyalarla kamu çalışanlarını faturalı hat almaya yönlendiriyorlar. Belirli bir gruba yönelik kampanya yapmak daha kolay. Bu kampanya sırasında da kampanyanın hitap ettiği grubun duyguları kullanılarak hat satılmaya çalışılıyor. Bir kampanyayı seçiyorsunuz ve bir anda size gelen bir mesajla tarifenizin değiştiğini görebiliyorsunuz. Operatörler, bu tür değişimleri mesaj yerine sesli arayarak bildirirse daha uygun olacaktır. Ayrıca bu tür kampanyalarla ilgili Reklam ve Rekabet Kurulları'nın firmalara verdiği cezaların standart değil yapılan ciroya göre hesaplanması ve daha caydırıcı bir mahiyete kavuşturulması şart" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2010 Salı 09:54:05
Güncelleme :26 Ocak 2010 Salı 09:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yakup yavuz IP: 212.175.164.xxx Tarih : 26.01.2010 10:35:36

sorulara güzel cevap veriyorsunuz da 8 puntayla yazılan yazıların reklamlardan kaldırılması ya da büyük yazdırılması ile ilgili baskı çalışma yapmanız daha iyi değilmi?