7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Türbelere 3 aylar yoğunluğu

TÜRBELERE 3 AYLAR YOĞUNLUĞU

3 Aylara girilmesiyle birlikte şehir merkezindeki türbelere olan ziyaretlerde büyük bir yoğunluk yaşanıyor.

Sevgi ve hoşgörü içerisinde herkesin kendi inanç ve değerlerine saygının arttığı 3 aylar dönemi içerisinde insanlar özellikle türbelere yoğun ilgi gösteriyor. Erzurum, bir çok önemli Zat’ın türbesinin bulunmasından dolayı yoğun bir 3 aylar dönemi geçiriyor. Özellike Erzurum’un 2,5 Km güneydoğusunda bulunan ve Hz. Muhammed’in Eshabından olan Abdurrahman Gazi adına yapılan Abdurrahman Gazi Türbesi yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor.

Bazı inanışlara göre Türbelerde, adakta bulunmak, mum yakmak,, şifa beklemek, ev-çocuk sahibi olmayı dilemek için adak ve isteklerin adresi olarak kullanılıyor. Ancak Dyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun yaptığı açıklamada, İslamda yalnızca Allah’tan istekte bulunulduğu ve türbe ziyaretleri sırasında talep ve isteklerde bulunmanın din adına nahoş durumlar olduğu belirtildi.Dini inanışlara göre kutsal sayılan Türbeler, gelenek ve göreneklerede konuk oluyor. Erzurum’da özellikle Abdurrahman Gazi Türbesi hem evlenenlerin hem de sünnet edilen çocukların ilk götürüldüğü yerler arasında yer alıyor.

İşte Erzurum ve yakınlarında bulunan Türbeler: Ane Hatun Türbesi (Merkez)

Erzurum, Murat Paşa Mahallesi’nde Murat Paşa Camisi karşısında, mezarlık içerisinde Ane Hatun Türbesi bulunmaktadır. Ane Hatun Maray Han’ın kızıdır. Bu türbe 1649’da yapılmıştır. Türbenin üzeri sivri kemerlerle birbirine bağlanan dört sütunun taşıdığı bir kubbe ile örtülmüştür. Mahmut Paşa Türbesi (Merkez):Erzurum’un doğusunda Tepe Mezarlığının doğusunda bulunan Mahmut Paşa Türbesini Mahmut Paşa’nın oğlu l794 yılında yaptırmıştır.Türbenin güney yüzünde l794 tarihli kitabesi bulunmaktadır. Rabia Hatun Türbesi (Merkez) :Erzurum , Hasan Basri Mahallesi’nde bulunan Rabia Hatun Türbesi İlhanlı Döneminden, XII.yüzyıldan kalmıştır. Bu türbenin kime ait olduğu ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yalnızca halk buraya Rabia Hatun ismini yakıştırmıştır

Cemaleddin Hoca Yakut Türbesi (Merkez):Cemaleddin Hoca Yakut'un medresesinin kuzeybatı köşesinde bulunan türbe, yuvarlak gövdeli ve konik külahlıdır. Türbenin gövde çapı 4.65, duvarları da 0.95 m. kalınlığındadır. Abdurrahman Gazi Türbesi (Merkez) :Erzurum’un 2.5 km. güney doğusunda Eğerli Dağı (Sığve) yamacında, Abdurrahman Gazi Camisi’nin (Hacı Ahmet İzzet Paşa Camisi) yanındadır. Hz.Muhammed’in Eshabından olan Abdurrahman Gazi adına bu türbeyi Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa’nın eşi Ayşe Hanım 1796 yılında yaptırmıştır.

Alaettin Ali Türbesi (Pasinler) :Erzurum’un 21 km. kuzey doğusunda, Ovaköy (Ezirmik) Köyü’nün yakınındadır. Türbenin Selçuklu döneminden günümüze geldiği sanılmaktadır. Türbe üzerindeki kitabede l287 tarihi yazılıdır. Ali Baba Türbesi (Narman) :Erzurum, Narmanlı Mahallesinde bulunan Ali Baba Türbesi XV.yüzyılda yapılmıştır. Günümüze harap bir halde gelen türbenin mimari üslubu ve planı kesinlik kazanamamıştır. Temel kalıntılarına göre sekizgen planlı ve kesme taştan olduğu anlaşılmaktadır. Ferruh Hatun Türbesi (Pasinler-Hasankale) :Erzurum, Hasankale ilçesinin 9 km. güneyinde, Ardıçlı (Miyadin) Köyü’nde bulunan Ferruh Hatun Türbesi Ali Gazi tarafından 1324 yılında yaptırılmıştır. Ferruh Hatun ve Ali Gazi ile ilgili olarak kaynaklarda bir bilgiye rastlanmamıştır. Ethem Baba Türbesi (Narman) :Erzurum Narman ilçe merkezinde bulunan Ulu Cami’nin yanında bulunan Ethem Baba Türbesi 1995 yılında restore edilerek bugünkü durumuna gelmiştir. Bu türbe birkaç kez yol açma çalışmaları sırasında yıkılmak istenmişse de ilçe halkının itirazı sonucu yol, türbenin iki yanında açılmıştır. Mimari yönden bir özelliği bulunmayan bu türbenin halk arasında Ethem Baba’nın kişiliği ile önemlidir.

TÜRBELERE 3 AYLAR YOĞUNLUĞU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 11:07:03
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 11:09:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?