4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Türk dağcılardan zirve

Türk Dağcılar, Kırgızistan'ın 7 binlik dağlarına tırmandı İki bayan dağcı da erkeklerle başa baş mücadele ederek zirve yaptı.


Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından gerçekleştirilen organizasyonda 14 Türk dağcı, Kırgızistan'ın çatısı olarak nitelendirilen 7 bin 10 metre yükseklikteki Khan Tengri ve 7 bin 134 metre Peak Lenin Dağlarına tırmanma başarısı gösterdi.
Yurt dışındaki etkinliğe katılan Muazzez Özçelik ve Seyhan Çolak, erkek dağcılarla birlikte ağır kış koşullarında üstün başarı göstererek Peak Lenin Dağı'nın zirvesinde Türk kadının gücünü gösterdiler.
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, "Türk dağcılarının gücünü göstermeye devam edeceğiz" dedi.


İstanbul'dan 22 Temmuz günü ayrılan ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e giden Türk Dağcılar, iki gruba ayrılarak 26 Temmuz'dan itibaren 7 binlik dağlara tırmanışa geçtiler. Üç haftalık program uyarınca kötü hava koşullarına meydan okuyarak Kırgızistan'da bayrağımızı dalgalandıran dağcılarla gurur duyduğunu belirten TDF Başkanı Alaattin Karaca, yaptıkları seçmelerde başarılı olan sporcuları üç yıldan beri Asya'daki yüksek dağlara götürdüklerini bildirdi. Türk dağcılığı için hazırladıkları kariyer planlamasını başarılı bir şekilde uyguladıklarını anlatan Karaca, en son yapılan Kırgızistan tırmanışına katılanların büyük bir bölümünün ilk kez 7 binlik dağlara çıktığını söyledi.


BAYRAĞIMIZ DALGALANDI, GURURLANDIK
Khan Tengri dağına tırmanışa yönetici olarak katıldığına işaret eden Federasyon Başkanı Alaattin Karaca, başarılı bir tırmanış sergileyen Mustafa Kızıltaş, Emrah Özbay, Musa Karahan, Oktay Salur'un kuzey rotasını izleyerek zirve yaptıklarını belirtti. Peak Lelin Dağında ise Ertuğrul Tugay ile birlikte Muazzez Özçelik, Seyhan Çolak, Ali Şahin, Ercan Ataman, Nurdoğan Aydoğdu, Burak Kural, Murat Zıg'ın zirve yaptığını kaydeden TDF Başkanı, Hüseyin Sevindik, Hüseyin Dönmezoğlu, Okan Barış Kap'ın ise zirve tırmanışını bir başka sefere ertelediğini bildirdi.
Türk dağcılarının iki ayrı dağda bayrağımızı dağlandırmasını gurur verici olarak nitelendiren TDF Başkanı Karaca şunları söyledi: “Üç yıldan beri 7 bin metrenin üzerindeki dağlara yaptığımız tırmanışlara bu yıl iki bayan sporcumuzu da ilk kez dahil ettik. Bir başka gurur vesilesi de iki bayan dağcımızın erkek arkadaşlarıyla birlikte üstün başarı göstererek zirvede bayrağımızı dalgalandırmalarıdır. Yaklaşık 19 gün boyunca bayrağımız ve federasyonumuz flamaları Kırgızistan ve Kazakistan dağcılık kamp merkezlerinde onurla dalgalandırılmıştır. Çok sayıda ülke dağcılarının bulunduğu kamp alanlarında sporcularımızın yaptığı başarılı tırmanışlar bizleri onurlandırmıştır. Ülkemizin tanıtımı açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu faaliyetlerin daha çok yapılmasından yanayız. Dağcılık sporunun ülkemizde yaygınlaşması, saygınlık kazanması için başlattığımız projelerle hedefe yürümeye devam ediyoruz.”


TDF'NİN BAYRAĞI HEP DORUKLARDA OLACAK
Göreve geldiklerinde ülkenin sadece 23 ilinde Dağcılık sporu yapıldığını anımsatan Karaca, şimdi yedi ayrı coğrafyada binlerce gencin dağcılık sporuna gönülden bağlı olduğunu vurguladı.
Yurt içi ve dışında karınca örneği gibi çalıştıklarına işaret eden Alaattin Karaca, TDF'nin uluslar arası kuruluşlarla, Dünya Dağcılar Birliği (UİAA) ile olan ilişkilerinde büyük gelişmeler sağlandığını anlattı. Ülkemizi Dünya Dağcılar Birliğinin komisyonlarında temsil eden üye sayısının arttığını söyleyen Alaattin Karaca, şöyle devam etti: "Bir zamanlar yatak odalarında oluşturulan minyatür tırmanma duvarlarında antrenman yapılmaya çalışılıyordu. Şimdi bu sporcularımız salonlara ve uluslar arası yarışmalara taşınmışlardır. Üniversiteler ve diğer kuruluşlarda spor tırmanma duvarları yapılmaya başlanmıştır. Dağ kayağı branşında ülkemizde büyük aşamalar olmuştur. Sporcu ve dağcılık kulüp sayımızda büyük artışlar olmuştur. Talimatlar doğrultusunda eğitim verilmeye başlanmıştır. Belgeli ve bilgili dağcılık antrenörleri yetiştirilmiştir. Her ilimizde Dağda Arama Kurtarma faaliyetlerinde görev alacak, eğitimli ve bilinçli kadrolar yetiştirilmiştir. Bu başarılar ve gelişmeler küçümsenmeyecek gelişmelerdir. TDF'nin teslim aldığımız bayrağını hep doruklarda taşıyacağız. Bunu gerçekleştirmek için de yılmadan ve yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.”


AYDIN VE MODERN GENÇLER YETİŞTİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Spor ahlakı , spor disiplini içerisinde aydın, modern gençleri yetiştirmek için göreve geldiklerini söyleyen karaca, “Bir zamanlar spor olup olmadığı bazı kesimlerce tartışılan dağcılık branşına saygınlık getirmeyi amaçladık. Her yaş gurubundan, meslekten, mevkiden insanların yapabildiği spor dalı olması konusunda çalışmalar yürüttük ve bunu başardık. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan başarılı tırmanışlar, uluslararası kurumlarla olan ilişkilerimizdeki gelişmeler, faaliyet gösterdiğimiz branşlardaki artışlar, bizleri şımartmayacaktır. Bize inananlardan aldığımız destek ve güçle yılmadan çalışmaya devam edeceğiz." Diye konuştu.


TDF'nin ikinci yurt dışı etkinliğinde 18 Temmuz -20 Ağustos 2008 tarihleri arasında Tacikistan'da ki İsmail Samani (7 bin 495 metre) dağına 9, Korjenevskaya (7 bin 105 metre ) dağına ise 10 sporcu olmak üzere toplam 19 sporcu ile gidildi. İsmail Samani Dağına çığ riski nedeniyle tırmanış yapılamadı, 15 sporcu Korjenevskaya'nın zirvesine çıktı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 10:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?