4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Türk El sanatları sempozyumu başladı

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El sanatları Bölümü Tezhip Sanatı Dalı tarafından düzenlenen ‘Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu’ başladı.


Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde 6 Haziran 2009 gününe kadar devam edecek olan sempozyumun açılış törenine katılan Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, Türk Sanatının çok büyük bir etkiye sahip olmasına rağmen uzun süre bunun bilinmediğine dikkat çekti.
Koçak, “Türk sanatı Afrika’dan, Avrupa’ya, Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada farklı kültürleri etkilemiş ve kendi izlerini bu coğrafyalara bırakmıştır.”dedi.


Azerbaycan’dan Bosna’ya kadar gittikleri her yerde Türk kültürünün varlığını ve izlerini gördüklerini ifade eden Koçak, doğuyu batıya bağlayan ülkemizin önemli bir şehri olan Erzurum’da da Türk kültür ve sanat eserlerinin önemli bir bikrimi olduğunu hatırlattı.


Sempozyum Başkanı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemalettin Yiğiter konuşmasında, kültür ve sanat adamlarının perspektifinden bakarak hayatın ve sanatın anlamına değindi.


Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Celalettin Karadaş, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Erzurum’un, kültürel ve sanatsal birikimi açısından önemli bir merkez olduğunu söyledi.


Karadaş, Özellikle Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini taşıyan Erzurum’un, kültürel varlığına da sahip çıkan Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı’nın düzenlediği Geleneksel Türk sanatları Sempozyumu’nun ülkenin ve bölgenin kültür ve sanat ortamına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.


Kültür merkezinde daha sonra Trakya Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, ‘Geleneksel Türk Sanatlarındaki Resimsel Unsurların Çağdaş Sanat Eserlerine Yansıması’nı slaytlar eşliğinde anlattı.
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden yaklaşık 70 bilim adamının katıldığı ve iki gün devam edecek sempozyumda konuşmacılar; Tezhip, Hüsn-i hat, Minyatür, Cilt, Ebrû, Çini, Halı, Kilim, Kumaş, Dokuma, Kalemişi, Vitray, Metal, Taş, Ahşap İşçiliği, Kakma ve Oyma gibi sanatlarımızla ilgili yaptıkları Alan Araştırmaları, Yurtiçi ve Yurtdışı Müze Araştırmaları, Kütüphane Araştırmaları, Geleneksel Sanatlarla ilgili Uygulamalarla ilgili çeşitli bildiriler sunacaklar.

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 14:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?