4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Türk şöleni coşkusu

Güneş vakfı ve Atatürk Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen 2. Türk Şöleni 21-24 Mayıs tarihleri arasında Erzurum’da yapılacak. Etkinlikler kapsamında Türk Dünyası’nın ünlü düşünür, sanatçı ve siyasetçileri Erzurum’da toplanacak.

4 gün sürecek şenlik çerçevesinde Türk Dünyası Şiir ve Müzik şölenleri yapılacak, Türk Dünyası’nın meseleleri ele alınacak.
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Türk Şöleniyle, Türk Dünyası’nda önemli bir yer edinen Erzurum, Güneş Vakfı’nın geleneksel hale getirdiği etkinlikle, tarihsel konumunu ve barındırdığı değerleri ifade etme adına ciddi bir sürece girmiş olacak. Tarihi İpekyolu’nun kavşak noktasında bulunan Erzurum Avrasya’daki kilit rolünü, şölen vesilesiyle bir kez daha uluslar arası boyutta seslendirecek.


GÖKBÖRÜ’YLE CİRİT BULUŞACAK
Tüm tarihi boyunca Türk Milleti’ne beşiklik eden, milli motif ve değerleri barındıran Erzurum, Cumhuriyeti kuran şehir olma vasfının yanı sıra, Türk Dünyası’nı birleştiren şehir olma konumunu da kazanacak. Türk Dünyası’nın değerlerini dört gün boyunca ağırlayacak olan ilde “kopuzla saz”, “gökbörü’yle cirit” buluşacak. “Aras İdil”e kavuşacak. Tek milletin ayrı devletlerdeki temsilcileri kucaklaşacak.


HAVUZBAŞI’NDA TÖREN DÜZENLENECEK
Güneş vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Şöleni’nin açılışı 21 Mayıs’ta Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek Bayrak yürüyüşü ile start alacağını belirterek, burada kitörene şölene katılan Türk dünyasından sanatçı, düşünür, tarihçi ve bilim adamları da geleneksel kıyafetleri ile katılacağını söyledi. Prof. Dr. Ceylan, aynı gün Atatürk Üniversitesi kampusunda Türk Dünyası Fidanlığı oluşturularak ağaç dikimi yapılacak.


ONUR KONUĞU TİMSAL KARABEKİR
2. Türk Şöleninin onur konuğu ise Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir olacak. Şölen kapsamında düzenlenecek etkinlikler kapsamında Atatürk Üniversitesi’nde “Türk Dünyası” konulu konferansta konuşacak olan Timsal Karabekir şölen sonuna kadar tüm aktivitelere katılacak. Şölenin ilk gününde Üniversite sanat galerisinde ‘Türk Mitoloji Sergisi’ açılacak. Gece ise Aşıklar Şöleni’nde, Türk Dünyası’nın ozanları bir araya gelecek.


BÜTÜN YÖNLERİYLE TÜRK DÜNYASI PANELİ DÜZENLENECEK
2. Türk Şöleni’nin 22 Mayıs etabında ise “Bütün Yönleriyle Türk Dünyası” başlığını taşıyan bir panel gerçekleştirilecek. Yazar Yahya Akengin’in yöneteceği oturumlarda, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Trakya, Irak Türkmen Cephesi, Kıbrıs, Tacikistan, Kırgızistan ve Doğu Türkistan’dan katılan panelistler Türk Dünyası’yla ilgili bildiriler sunacak.
“Bütün Yönleriyle Türk Dünyası Paneli”nde; Özbekistan Türkiye Büyükelçisi Ulfat Kadirov "Özbekistan Üzerine”, Türkmenistan’dan Anaguli Nurmemmed "Türkmenistan Üzerine.", Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Tevfik Mustafazade "Azerbaycan Tarihi", Kazak Edebiyat Enstitüsü Müdürü Seyyid Kaskabas "Kazak Dili ve Edebiyatı", araştırmacı Nejat Sayem "Yemen'deki Türk Varlığı", Batı Trakya Sivil Toplum Lideri Işık Ahmet "Trakya'daki Türk Varlığı", Irak-Türkmen Cephesi temsilcisi Ahmet Muratlı "Irak Türkmenleri", Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Hamit Göktürk "Doğu Türkistan'da Türk Varlığı" başlıklı bildiri sunacak.


TÜRK DÜNYASI ŞİİR VE MÜZİK ŞENLİĞİ
2. Türk Şöleni’nin 2. gününde Sağlık Müdürlüğü Göğüs Hastanesi çok amaçlı eğitim salonunda ‘Şiir Şöleni’ tertiplenecek. Türk Dünyası’nın önemli şairlerinin eserlerini seslendireceği şiir şenliğine Türkiye’den de çok sayıda şair katılacak. Şiir şenliğinde Türk Dünyası’nın sanat ufku ve vizyonunu aksettiren bir sinevizyon gösterisi sunulacak.


Atatürk Üniversitesi ve Güneş Vakfı’nca organize edilen 2. Türk Şöleni 23 Mayıs’ta sona erecek. Şölenin son gününde ise Cirit stadyumunda gökbörü, cirit, at üzerinde ok atma gösterilerinin sergileneceği bir spor şenliği gerçekleştirilecek. Atlı spor gösterisinin ardından aynı gün Todor Zanet ve Doç Dr. Abdulkerim Dinç’in rol aldığı ‘Açlık Kurbanları’ adlı tiyatro oyunu sergilenecek. Şölen, gece yapılacak olan ‘Türk Dünyası Müzik Şenliği’yle tamamlanacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 15:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?