7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Türk üniversiteleri görücüye çıktı

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Suudi Arabistan`ın Başkenti Riyad`da düzenlenen uluslar arası Yüksek Öğretim Fuarına Türkiye’den Atatürk Üniversitesi’nin yanı sıra Bilkent, İnönü, İstanbul Bilgi, İstanbul Teknik, İzmir ve Yıldız Teknik üniversiteleri de katıldı.

ABD ve Avrupa üniversitelerinin de stant açıp tanıtım yaptığı fuarın açılışını Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı Dr Halit Bin Muhammed Al-Angari gerçekleştirdi. Üniversitelerin tanıtımlarını yaptıkları fuarda Atatürk Üniversitesi’ni Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz temsil etti.

Yüksek Öğretim Fuarına Türkiye`nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün`ün de aralarında olduğu yabancı misyon şefleri de katıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, yaptığı açıklamada, "Üniversiteler için artık yeni kaynak ve öğrenci bulmak zorlaşıyor. Fuarlarda dünya üniversiteleri destekleyici bulmak, kaliteli öğrenciye sahip olmak için yarış içerisindeler," dedi. Fuarda Atatürk Üniversitesi’ne gösterilen ilgiden memnun olduğunu ifade eden Koçak; "Son birkaç yıldır gerek hükümet gerekse YÖK politikası gereği komşu ülkelere ve Ortadoğu`ya açılmamız söz konusu. Biz de üniversite olarak bu gaye doğrultusunda hareket ediyoruz" diye konuştu.

Rektör Koçak, Suudi Arabistan’daki üniversitelerle öğrenci ve öğretim görevlisi değişimi başta olmak üzere farklı alanlarda işbirliği yapmak istediklerini, bu yönde görüşmelerde bulunduklarını anlattı.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TANITILDI

Koçak, fuara, çeşitli ülkelerden 382 üniversitenin katıldığını hatırlatarak, “Fuar’da Atatürk Üniversitesi’ni tanıtım kitabı, broşür, küçük el ilanları ve CD şeklinde üç basılı materyal dağıtıldı. Ayrıca yine tanıtım amaçlı promosyon hediyeleri de dağıtıldı. Türkiye üniversiteleri ve hatta çoğu uluslararası üniversitelerden daha donanımlı olarak fuara katılan Atatürk Üniversitesi standında üniversitemize ilgi duyan öğretim üyelerine ve öğrencilere üniversitemiz her yönüyle anlatıldı ve yöneltilen sorular cevaplandırıldı” diye konuştu.

Rektör Koçak, “Bu tip uluslararası fuarlara üniversitemizin katılmasında önemli yararlar olduğunu bir kere daha gördük. Uluslararası arenada öğrencileri ve öğretim üyelerini üniversitemize çekebilmek için, İngilizce eğitim verebilecek öğretim üyesi sayısının yeterli olduğu alanlarda, İngilizce lisans ve yüksek lisans programları açmalıyız. Tıp Fakültesinde buna başladık. Bunu Kimya, Makine Mühendisliği ve Ziraat gibi alanlarda da açarak, yaygınlaştıracağız. Ayrıca Türkçe eğitim alacak öğrencilere hem eğitim öncesi hem de eğitim sırasında Türkçe eğitim vermeliyiz” dedi.

“Gerek daha önce yaptığımız temaslar ve gerekse fuar sırasında yaptığımız görüşmeler sonucunda Suudi Arabistan’ın en önemli üniversitelerinden 4’ünü de ziyaret edip yetkilileriyle görüştük,” diyen Rektör Koçak, bu üniversitelerle yakın gelecekte akademik işbirliği yapmanın temellerinin atılabileceğini vurguladı.

BÜYÜKELÇİ RESEPSİYON VERDİ

Türkiye’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün, Riyad Uluslararası Yüksek Öğretim Fuarına Katılan Türk üniversitesi temsilcileriyle Riyad’da bulunan Türk öğretim üyeleri onuruna bir resepsiyon verdi. Resepsiyonda Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Büyükelçi Gün ile bir süre görüştü. Görüşme’de, Gün, Suudi Üniversiteleriyle yapılacak görüşmeler konusunda yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Rektör Koçak, Büyükelçi Gün’e gösterdiği ilgi nedeniyle Atatürk Üniversitesi’nin plaketini de takdim etti.

KRAL FAHD TIP MERKEZİ’Nİ ZİYARET

Atatürk Üniversitesi heyeti Başkent Riyad’daki Kral Fahd Tıp Merkezi’ni de ziyaret etti. Bu merkez Suudi Arabistan’ın en önemli tıp merkezlerinden birisi. Bağımsız bir Tıp Fakültesi ve Hastanesi mevcut. Rektör Koçak, Merkezin Dekanı Prof. İbrahim A. Al-Hoqail ve Dekan Yardımcısı Prof. Ömer Hasan Kasule SR yaptıkları görüşmede, ilk başta öğrenci ve öğretim üyesi değişiminin olabileceği ve daha sonra da gelişmelere paralel olarak yeni işbirliği imkânlarının ortaya çıkabileceği üzerinde durduklarını anlattı.

KRAL FAHD PETROL VE MİNERAL ÜNİVERSİTESİ’Nİ ZİYARET

Atatürk Üniversitesi heyeti, Kral Fahd Petrol ve Mineral Üniversitesini de ziyaret etti. Koçak, burada, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Teknoloji Gelişimi ve Endüstri İlişkilerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Faleh Abdullah Al-Süleyman ile görüştü. Görüşmeye Yıldız Teknik Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi rektörleri de katıldı. Ayrıca Mühendislik Fakültesi Dekanı Malatya asıllı Umur M. Al-Turki, Sistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Ayar, Makine Mühendisliği Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bekir Sami Yılbaş ve Prof. Dr. Ahmet Z. Şahin de ziyarette hazır bulundu. Türk öğretim üyelerinin Atatürk Üniversitesi’nde bir seminerler dizisi vermeleri konusu da değerlendirme yapıldı.

KRAL ABDÜLAZİZ ÜNİVERSİTESİ ZİYARETİ

Türk heyeti Cidde’de bulunan Kral Abdülaziz Üniversitesi’ni de ziyaret ederek Rektör Yardımcısı Zoheir A. Damanhouri ile görüştü. Atatürk Üniversitesi ile Abdülaziz Üniversitesi arasında kurak alanların idaresi ve sulama konusunda işbirliği yapabileceği konusu değerlendirildi.

Atatürk Üniversitesi heyeti daha sonra Türkiye’ye döndü.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 12:48:01
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 15:37:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?