4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Türkiye ile AB arasında hukuk köprüsü

Türkiye ve İsveç Adalet Bakanlıklarının , Avrupa Birliği sürecindeki (AB) ilişkiler kapsamında uygulamaya koyduğu 'Mahkeme kardeşliği' projesi Erzurum'dan başladı. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi ile İsveç Stockholm Bölge İdare Mahkemesi, 'Kardeş mahkeme' projesinin ilk adımını Erzurum'da attılar. Stockholm Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Helena Jaderblom ve hakimler Kjell Björnberg, Carl Johan Breitholtz, Gunille Landin ve Zandra Milton'dan oluşan heyet bugün Erzurum'da Bölge İdaresi
Mahkemesi başkan ve hakimleri ile bir araya geldiler.

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nde bugün bir araya gelen heyetler ilk görüşmelerini yaptı. Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Bilen'in de yer aldığı görüşmede iki mahkeme arasında yapılması planlanan işbirliği görüşüldü.
Erzurum Bölge idare Mahkemesi Başkanı Yılmaz Akçil, Doğu'daki imkanlar çok yeterli olmadığı için bölgede görev yapan hakimlerin görev sürelerini doldurmalarının ardından Batı illerini tercih ettiğini belirterek, "Doğu'da birtakım eksiklikler var. Ancak burada genç ve dinamik bir ekiple çalışıyoruz. Çalışanların çalışma istek ve arzuları en üst seviyede. Bu birliktelikten beklentilerimiz oldukça yüksek. Biz bu kardeşlikte üzerimize düşen görevi fazlasıyla yerine getireceğimize inanıyoruz" dedi.

Stockholm Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Helena Jaderblom ise yaptığı açıklamada, 'Kardeş mahkeme' uygulamasından dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, "Karşılıklı olarak bu proje ile tecrübelerimizi paylaşma imkanı bulacağız. Bizim de sizden öğreneceğimiz çok şey var. Biz de tecrübelerimizi size aktaracağız. Buradaki çalışma şartlarını yakından görme imkanımız olacak. Sıcak karşılamadan dolayı çok mutlu olduk. Sadece hukuksal olarak değil birçok anlamda ortak yönlerimiz oldukça fazla. Biz de soğuk bir bölgeden geliyoruz. Projenin çok verimli olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Projede yer alan İsveçli hakim Kjell Björnberg ise projenin İsveç, Hollanda ve Türkiye olmak üzere üç ayaktan oluştuğunu ve bugün ilk ayağının start aldığını söyledi. Projenin 1.5 yıl önce tamamlandığı kaydeden Björnberg, projenin ikinci ayağının ise Stockholm'de devam edeceğini belirtti.

22 EKİM 2007'DE ANLAŞMA YAPILMIŞTI


Adalet Bakanlığı ile İsveç Adalet Bakanlığı'na bağlı Ulusal Mahkemeler İdaresi arasında 22 Ekim 2007 tarihinde yapılan anlaşma ile çeşitli hukuki konularda işbirliği yapılması için İsveç Stockholm İdare Mahkemesi ile Erzurum Bölge İdare Mahkemesi karşılıklı 'Kardeş mahkeme' ilan edildi.

Projede, idari yargı alanında İsveç idari yargı makamları ile karşılıklı çalışma ziyaretleri düzenlenmesi planlandı. İki günlük çalışma ziyaretinde öncelikle Türk İdari Yargı Sistemi ve Erzurum Bölge İdare Mahkemesi tanıtılacak, daha sonra da Bölge İdare Mahkemesi'nin standartlarının yükseltilmesi açısından İsveç'ten ne gibi katkılar sağlanabileceği konusunda görüşmeler yapılacak.

KARŞILIKLI ZİYARETLER 2010 YILINDA DA DEVAM ETTİRİLECEK


Bu ziyarete karşılık 2009 Nisan ayı ya da Mayıs başında Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nden bir heyet Stockholm'e bir çalışma ziyareti düzenleyecek. Karşılıklı ziyaretler 2010 yılında da devam ettirilecek. Proje ile Erzurum Bölge İdare Mahkemesi başta olmak üzere Türk idari yargı kapsamındaki mahkemelerin evrensel standartlara erişmesi yolunda çalışmalar yapılması amaçlanıyor.

Erzurum'da 2 gün boyunca incelemelerde bulunacak olan İsveç heyeti, mahkemeler arası görüşmelerin ardından, Erzurum'un tarihi ve turistik yerlerini gezecek. Heyet, yarın da Vali, Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nü ziyaret edecek.

İha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 14:25:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?