6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Türkiye'de 'fırın enflasyonu' var

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de fırın enflasyonu yaşandığını belirterek, üretilen 82 milyon ekmekten 77 milyonunun tüketildiğini, 5 milyon ekmeğin israf edildiğini söyledi. 

Belediyelerin ekmek üretmesine karşı olduklarını söyleyen Balcı, "Belediyeler ekmek üzerinden siyaset yapıyor. Dar gelirli halka ucuz ekmek çıkarma adına siyaset yapan yerel yönetimler aynı hassasiyeti maalesef su ücretlerinde göstermiyorlar" dedi. 

Erzurum esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Toplantı Salonu'nda fırın esnafı ile bir araya gelen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatları ve sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Rasim Fırat'ında katıldığı toplantıda Doğu Anadolu Bölgesi'nde fırıncı esnafının yaşadığı sorunlar ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi.

GÜNLÜK 5 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı,Türkiye'de fırın enflasyonunun yaşandığını belirterek, "Erzurum'da var olan 130 fırın yaşanan enflasyon nedeniyle sadece yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor. Ülkede günlük olarak üretilen 82 milyon ekmekten 77 milyonu tüketiliyor. Günlük 5 milyon ekmek ise maalesef israf edilmektedir. 

Bu israfın büyük bir bölümü de fırınlarda yaşanmaktadır. Türkiye'de fırın enflasyonunun önüme geçmek durumundayız. Mevcut tesisler 15-20 yıl yeni işletme açılmasa bile ihtiyaca cevap verebilecek durumdadır. Bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşmektedir. Yeni işletmeler açılması konusunda yönetmelikler, şartnameler hazırlanmasına rağmen yerel yönetimler ruhsatlandırma konusunda gelen talepleri geri çevirmemekte ve fırın enflasyonunun yaşanmasında önemli rol oynamaktadırlar" dedi. 

Türkiye'de ekmekteki israfının yıllık maliyetinin 1 milyar 267 milyon YTL civarında olduğunu dile getiren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Türkiye bu kadar zengin bir ülke değil" diye konuştu.

EKMEĞİN KİLOGRAM FİYATI 2.5 YTL'DEN FAZLA OLMAYACAK


Ekmeğin kilogram fiyatının 2009'a kadar 2.5 YTL'nin üzerine çıkmayacağını söyleyen Halil İbrahim Balcı, elektrik zammı ve diğer girdilerde artan maliyetlere rağmen bu düşüncelerini sürdürdüklerini söyledi. 

BELEDİYELERİN EKMEK ÜRETİMİNE KARŞIYIZ
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, belediyelerin ekmek üretimine karşı olduklarını da dile getirerek, "Belediyelerin dar gelirli halka yönelik ucuz ekmek üretmesinin karşısında değiliz. Ancak bunu fırıncı esnafı ile müşterek bir çalışma ile yapmalıdır. Bunun dışında belediyelerin ekmek üretimine karşıyız. Ekmek üzerinden siyaset yapan yerel yönetimler maalesef su ücretlendirilmesinde aynı hassasiyeti ortaya koyamamaktadırlar" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 15:58:12
Güncelleme :8 Ekim 2008 Çarşamba 16:07:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?